14 napos kötelező karantén vár hétfőtől azokra, akik átlépik a szlovák határt

Marek Krajčí egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az új vírusmutációk terjedésével kapcsolatban biztonsági intézkedéseket javasolt a határokon. Hétfőtől, mindenki, aki Szlovákia területére érkezik, 14 napos kötelező karanténba kell vonulnia.

A határra érkezőknek egy „e-hranica” nyomtatványt kell kitöltenie, ami után rögtön karanténba kell vonulnia, vagy haza, vagy felkínálnak neki más államilag fenntartott karanténhelyet. Leghamarabb a karantén 8. napján rendelik be a karanténban kerülő személyeket PCR-tesztre. Amennyiben a teszteredménye ekkor negatív lesz, elhagyhatja a karantént.

A napi ingázókra, akik dolgozni, tanulni járnak, kivételek vonatkoznak majd. Az ingázóknak 7 napnál nem régebbi negatív teszttel kell rendelkezniük, illetve valamilyen igazolással, ami miatt ingáznak.

Ezzel, egyben le szeretnének minden utazót is tesztelni. Az intézkedés február végéig lesz érvényben. A hatérellenőrzések szigorításának okaként a dél-afrikai mutáció terjedésének megakadályozását jelölte meg.

Előkészítik az e-karantént is. Ehhez rendelkezésükre áll minden szükséges IT eszköz, és van elég programozó is. Veronika Remišová beszélt a cseh mintára készített, ún. e-védőmaszk (e-rúško) alkalmazásról is. Ez egy nyomkövető alkalmazás, amely jelez a felhasználónak, ha egy pozitív személlyel kerül kapcsolatba.

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Kövessen a Facebookon is!

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek