15 éve nem teljesít ilyen jól a gazdaság

Az M1 Summa című műsora foglalkozott a témával, ahol megállapították, hogy az előzetes adatnál is jobban, 5,2 százalékkal nőtt a GDP a III. negyedévben az előző három hónaphoz képest. A tavalyi év azonos időszakához képest pedig 4,9 százalékkal bővült a gazdaság.

A harmadik negyedéves GDP-adat szerint a legnagyobb bővülést a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás érte el 6,9 százalékkal. A műszaki és adminisztratív tevékenység együttes teljesítménye 6,4 százalékkal nőtt. Az ipar teljesítménye 2,7, ezen belül a feldolgozóiparé 2,5 százalékkal nőtt az előző év III. negyedévéhez mérten. Az építőipar teljesítményének emelkedése a II. negyedévi 23,8 százalékról 27,5 százalékosra gyorsult, a mezőgazdaságé pedig 2,0 százalékról 3,4 százalékosra – derült ki a III. negyedévi adatokból.

Elemzők szerint a GDP harmadik negyedéves növekedése kiugrónak számít az elmúlt húsz évben.

A nyers adatokat megnézve elmondható, hogy 2000-ben az első negyedévben volt magasabb a növekedés, viszont a szezonálisan kiigazított adatok szerint ekkora növekedés még nem volt éves alapon egyetlen negyedévben sem 1995 óta”– fejtette ki Regős Gábor, a Századvég tudományos munkatársa.

Virovácz Péter, az ING elemzője elmondta, hogy a részletes adatokból az látszik, hogy az ipar és a szolgáltató szektor teljesített erőn felül a III. negyedévben. A szakértő úgy véli, emellett a belső kereslet, vagyis a fogyasztás húzta a magyar gazdaságot a július-szeptember közötti időszakban.

Az elemző elmondta: “a termelési oldalt nézzük, érdemes kiemelni a mezőgazdaság teljesítményét, főként úgy, hogy a 2018-as évnek úgy indultunk neki, hogy várhatóan gyengébb lesz az agrárium teljesítménye. Hozzátette: ehhez képest a III. negyedévben egy erőteljes bővülést tudott felmutatni. A gazdaságot a CSOK is stimulálta – tette hozzá Regős Gábor.

A kormány családpolitikai támogatásai ugyancsak a GDP növekedését szolgálták az elmúlt hónapokban.

Az elemző elmondta: két ágazatot lehet kiemelni. Az egyik az építőipar, amelynek teljesítménye 27,5 százalékkal növekedett, a másik a szolgáltatások, illetve azon belül is a kereskedelem és a turizmus. Itt 6,9 százalékkal növekedett a hozzáadott érték, amivel 0,8 százalékponttal járult hozzá mindkét ágazat a gazdaság bővüléséhez.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek