15 Jahre Partnerschaft und Freundschaft

Ragyogó napsütésben indult útjára a szüreti felvonulás szombaton Vértessomló utcáin, a szeptember végi, szokatlan meleg egy idő után meg is izzasztotta a fellépőket, s vendégeket egyaránt, bár lehet, hogy ebben a lerótt menettáv mellett pár pohárka ízletes borocska is szerepet játszott.

Aki teheti, minket kövessen… Meglessük a lányok kivillanó combját, de csak azért, hogy lássuk, a polkát hogy ropják. – így invitált a kisbíró, s a meghívást több százan fogadták el, köztük Rising Károlyné, Várgesztes polgármestere, s természetesen 47 bockhorni vendég is, akik minden évben részt vesznek a szüreti felvonuláson, ezúttal azonban magyar és német zászlócskák, sőt egy tábla is hirdette, hogy a szüret mellett jubileumot is ünnepelnek. Szép múltra tekint vissza ugyanis a két település barátsága, azaz: 15 Jahre Partnerschaft und Freundschaft.

A vértessomlóiak első alkalommal 2000-ben utaztak Észak-Németországba a Bürgerschule meghívására, s az ottani felnőtt oktató központot is meglátogatták. Tulajdonképpen az ott látottak és hallottak alapján hozták létre később a vértessomlói Teleházat, így az is a partnerkapcsolat gyümölcsének tekinthető. A Teleház udvarán található, s ma már kellemes árnyékot nyújtó bükkfát is 15 éve, 2002. október 5-én, a partnerkapcsolati megállapodás aláírásakor ültették el Vértessomlón. Az eltelt évek alatt számos közös programmal, közösen eltöltött, szép napokkal gazdagodtak a két település együttműködése képzeletbeli emlékkönyvének lapjai, melynek, bár 15 esztendős a kapcsolat, fejezeteinek száma ennél jóval több. A családok között is barátságok szövődtek, s 2005 óta évente két alkalommal is találkoznak, hol Vértessomlón, hol Bockhornban. A német vendégek itt a falunap és a szüreti mulatság rendszeres résztvevői, így szombaton sem hiányozhattak az egyre tekintélyesebbre dagadó menetből.

Idén új megállóhellyel bővült az útvonal, első állomásként az Erdősor és Zrínyi utca sarkán invitált a kisbíró: Aki teheti, minket kövessen… Meglessük a lányok kivillanó combját, de csak azért, hogy lássuk, a polkát hogy ropják.

A felvonulást és mulatságot hagyományosan vendég fellépők is színesítették, így a helyi dalkör, a gyerek, ifjúsági, felnőtt és retro táncosok produkciói mellett dalra fakadt a Táti Német Nemzetiségi Dalkör, ropta a csobánkai Borony Tánccsoport, muzsikált a Vértessomlói Zeneiskola, és rendületlenül húzta a talpalávalót a palotabozsoki Diamant zenekar.

A táncosok fáradhatatlannak tűntek, de a kínálók is rendületlenül töltötték a boros kocsiról kancsóikat, hiszen – ahogy a kocsin a felirat is hirdette – borban az igazság.

A szervezők és a műsort adó csoportok mellett a helyiek is alaposan kitettek magukért, több ház előtt is vidám, szüreti összeállítás fogadta a menetet, a megálló és kínáló helyeken pedig finomabbnál-finomabb falatok, sós, édes sütemények, üdítő, no meg a pincék ízletes kincse.

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzatának támogatásával valósult meg.


Hasonló cikkek