15 ország nagykövete rótta le kegyeletét Kuciak és Kušnírová emlékhelyénél

Tizenöt ország nagykövete rótta le kegyeletét pénteken a meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová emlékhelyénél a Szf (SNP) téren. Az eseményen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Kanada és más országok nagykövetei vettek részt.

„Ezen a szomorú napon Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára emlékezünk. Azért haltak meg, mert Ján Kuciak az igazságért küzdött. Minden eddiginél jobban kell védenünk a sajtószabadságot és küzdeni a korrupció ellen.” – mondta Bridget Brink amerikai nagykövet. A megemlékezést az amerikai nagykövetség szervezte.

Az újságíró és menyasszonya meggyilkolásával Marian K.-t, Alena Zs.-t, Sz. Tamást és Miroslav M.-t vádolják. Marian K. az ügyészség szerint bosszúból rendelte meg Kuciak meggyilkolását, amiért az a gazdasági bűncselekményeiről írt cikkeket. Andruskó Zoltán bevallotta a gyilkosságot, 15 év börtönre ítéltek. Miroslav M. bevallotta, hogy ő lőtt.

Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi (Veľká Mača) házukban. A kettős gyilkosság után országszerte tüntetéseket szervezett a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom. Az ügy miatt változások történtek a kormányban, Robert Ficót Peter Pellegrini (mindkettő Smer-SD) váltotta a miniszterelnöki székben.

Forrás: ujszo.com, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek