16 tonna ponttyal gazdagodott a Csaj-tó

A halgazdálkodás fellendítésének érdekében és a madárkár csökkentéséért 16 tonna pontyot telepítettek a halastórendszer tavaiba.

A Csongrád-Csanád megyei Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található, Baks, Csanytelek és Tömörkény települések által körülvett Csaj-tavi halastó-együttes régen egy több mint 300 hektáros szikes tó volt. Ebből és a hozzá csatlakozó Dong- érből formálták, mesterséges munkával az 1960-as évek végén és a ’70-es évek elején a tömörkényi halastavat. A terület ma már a Natura 2000 hálózathoz tartozik.

A tórendszert megvásárolta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága még 2018-ban. A jövőben több célt szolgál majd a tó és annak hasznosítása. A halgazdálkodást megtartanák, éppen ezért telepítettek tiszai nyurga pontyokat a vizekbe.

Kétnyaras vagy idősebb ivadékok érkeztek, hogy a madárkár mértékét csökkentsük. A 60-80 dekás pontyokat már kevésbé fogják meg a kormoránok és a gémek – mondta a delmagyar.hu-nak Tajti László, a Tiszamenti Tájegység vezetője.

Ám azért, hogy a halfogyasztó madarak élőhelyét, táplálékát is biztosítsák 1000 kg keszeget is kihelyeztek a tavakba. Így figyelmet fordítanak a vizes területeken élelmet találó szárnyasokra is.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt képünk illusztráció!

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek