194 éve született Henrik Ibsen

1828. március 28-án született Henrik Ibsen norvég drámaíró, színházi rendező és költő, akit sokszor emlegetnek a modern drámaírás atyjaként.

Gyerekkorában patikussegédként dolgozott, alkotói pályáját először verseket költött. Később kezdett el színdarabokat írni, melyek hol kedvezőbb fogadtatásban részesültek, máskor pedig nem nyerték el a közönség és a kritikusok tetszését. Később otthagyta Norvégiát, és Rómába költözött, ahol megszületett első nagy darabja, a Brand. Későbbi, társadalmi problémákat feszegető művei hozták meg neki a nagy sikert, a Babaszoba (itthon Nóra címen ismert) című drámáját Amerikában mutatták be a  Macauley’s Theatre-ben Louisville-ben.

1891-ben tért végleg haza Norvégiába, és itt is maradt egészen halála napjáig, 1906. május 23-ig. Hatása tagadhatatlan, a magyar nyelvterületen a legtöbbet játszott külföldi szerzők egyike.

Forrás: ezenanapon.hu


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek