1946 óta nem látott mértékben csökkent az amerikai GDP

Erre nem lenne Trump büszke.

Tavaly 1946 óta nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökken az amerikai hazai össztermék (GDP) – közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön ismertetett második becslésében, ami megegyezett az egy hónappal korábban ismertetett első előrejelzéssel. Az adat továbbra sem végleges, azt majd március második felében hozzák nyilvánosságra. Egy évvel korábban, 2019-ben az amerikai GDP 2,2 százalékkal nőtt.

A minisztérium honlapjára felkerült adatok szerint a személyes fogyasztások árindexe 1,2 százalékkal nőtt, gyengébb ütemben a 2019-ben mért 1,6 százaléknál. Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index 1,4 százalékra lassult az előző évi 1,7 százalékról.

A minisztérium 4 százalékról 4,1 százalékra javította az amerikai GDP negyedik negyedévi évesített ütemű bővülésével kapcsolatos adatát, ami azonban elmaradt az elemzői várakozások átlagában szerepelt 4,2 százaléktól. A harmadik negyedévben 33,4 százalékos növekedést, a második negyedévben 31,4 százalékos esést, az első negyedévben 5 százalékos csökkenést regisztráltak.

Tavaly október-decemberben az export, a vállalatok állóeszköz-befektetései, a háztartások fogyasztása, kiadásai, az ingatlanpiaci beruházások és a magánszektor készletbefektetései húzták felfelé a GDP-t, ezek hatását részben kioltotta a kormányzati kiadások csökkenése és az import alakulása.

Folyó áron számolva a GDP értéke 6,1 százalékos évesített ütemmel (317,6 milliárd dollárral) 21 490 milliárd dollárra emelkedett, míg az előző negyedévben, július-szeptemberben 38,3 százalékkal, 1650 milliárd dollárral nőtt ez az érték.

Gazdaság | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek