1956-os Ünnepi megemlékezések Miskolcon

A borsodi megyeszékhelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc 58.évfordulójához kapcsolódó megemlékezések a Miskolci Egyetemen kezdődtek kedden. Ezt követően a helyi önkormányzat, az oktatási intézmények, a politikai pártok és civil szervezetek képviselői felkeresték a város különböző pontjain található emlékhelyeket. Koszorút helyeztek el többek közt Oláh Miklós emléktáblájánál, aki 21 évesen nemzetőrként vett részt a forradalomban és koholt vádak alapján kivégezték.

PTV Fotó: Vona Ildikó
PTV Fotó: Vona Ildikó

Az ünneplők megkoszorúzták Nagy Attila színművész szobrát, aki az 1956-os forradalom idején a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Munkástanács elnökeként volt a miskolci események egyik fontos alakja.

PTV Fotó: Vona Ildikó
PTV Fotó: Vona Ildikó

A Művészetek Házában kiállítás nyílt Haris László fotóművész 1956. november 2-án, Budapesten készült fényképeiből.

PTV Fotó: Vona Ildikó
PTV Fotó: Vona Ildikó

Október 23-án folytatódtak a városi megemlékezések, bár az időjárás ezúttal nem volt kegyes: egésznap esett az eső. Az ünneplők végigjárták a forradalom összes miskolci emlékhelyét. A koszorúzások sora a Zsolcai kapuiban kezdődött, majd következett a Szentpéteri kapui Romek emlékoszlop és az emléktáblák: Nagy Imréé, Szabó Lőrincé, Misley Emeséé, valamint a Megyeháza főbejáratánál található Megyei Munkástanácsoké. Befejezésül a Hősök terén található ’56-os emlékműnél helyezte el az ünneplő tömeg az emlékezés virágait.

PTV Fotó: Vona Ildikó
PTV Fotó: Vona Ildikó

A Művészetek Háza adott otthont a megemlékezéseket záró eseménynek, ahol Kriza Ákos, Miskolc polgármestere mondott ünnepi beszédet, majd Dévai Nagy Kamilla Liszt-, Bartók- és Kazinczy-díjas előadóművész és a Krónikás Zenede diákjainak hangversenyét hallgathatták meg a jelenlévők.


Hasonló cikkek