1994-es népirtás elkövetőjét ítélték börtönre Bostonban

Nyolcévi börtönbüntetésre ítélték Bostonban az 1994-ben elkövetett ruandai népirtás egyik elkövetőjét – közölte kedden az amerikai igazságügyi minisztérium.

A tárca közleménye szerint a 47 éves Jean Leonard Teganyára az amerikai bevándorlási törvények kijátszása és a hatóságoknak tett, három rendbeli hamis eskü miatt szabták ki a börtönbüntetést.
A kommüniké idézte az ügyben eljáró ügyészt, Andrew Lellinget, aki úgy fogalmazott: Teganya “a bevándorlási csalás legsúlyosabb formáját követte el: menedékkérelme benyújtásakor letagadta, hogy háborús bűnös”. Az ügyész hangsúlyozta: a férfi “szörnyűséges bűnöket követett el a ruandai népirtás során”.
A közép-afrikai Ruandában 1994 áprilisa és júliusa között az ENSZ adatai szerint több mint 800 ezer embert gyilkoltak meg. A hutu többség tervszerűen gyilkolta le a tuszi kisebbséget, kiirtva a tuszi lakosság mintegy 70 százalékát.

Az ürügy az akkori elnök, a hutu törzshöz tartozó Juvénal Habyarimana repülőgépének lelövése volt, bár azóta sem derült ki, hogy ki vagy kik követték el a merényletet.

Elemzők szerint valójában az ország feletti uralomért, a földért és a megélhetési forrásokért folyt a két népcsoport közötti küzdelem.
A népirtás idején a hutu Teganya a ruandai állami egyetem orvostanhallgatója és egyben a hutuk hatalmon lévő pártjának, az Országos Köztársasági Mozgalom a Demokráciáért (MRND) nevű pártnak a tagja volt. Az öldöklések alatt egy katonákból és fiatal hutu szimpatizánsokból álló csoportot irányított, amely járta a kórházakat, hogy életben maradt, de sebesült vagy egyszerűen csak ott menedéket kereső tuszikat kutasson fel. Mint az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye fogalmazott: a beazonosított tuszikat “a kórházban a szülészeti osztály épülete mögé vitték és agyonlőtték”.

Teganya hét tuszi kivégzésében és több tuszi nő megerőszakolásában vett részt a bíróság elé tárt bizonyítékok szerint.
1994-ben elmenekült Ruandából, először Indiába, majd Kanadába, ahol menedékjogot kért. Az észak-amerikai országban azonban feltárták a múltját és megtagadták tőle a menedékjogot. A kitoloncolásra várva átszökött a kanadai-amerikai határon, majd az Egyesült Államokban is benyújtotta a menedékkérelmet.
Börtönbüntetése letöltése után az ítélet értelmében kitoloncolják az Egyesült Államokból is.


Hasonló cikkek