2 bíró felfüggesztését javasolta Gál Gábor igazságügyi miniszter

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter indítványozta 2 bíró ideiglenes felfüggesztését hivatásának gyakorlása alól. Zuzana Maruniakováról, a Pozsony V. Járásbíróság bírájáról, illetve Denisa Cvikováról Pozsony I. Járásbíróság bírájáról van szó.

Az indoklás szerint mindkét bírónővel kapcsolatban kételyek merültek fel, hogy alkalmasak-e a bírói hivatás betöltésére, ez pedig veszélyezteti a bíróságok megbízhatóságát és rontja a róluk kialakított képet.

Gál Gábor azt mondta, a minisztérium ezzel újabb intézkedést foganatosított olyan személyekkel szemben, akik miatt megrendült a független bíróságokba vetett bizalom. „Bízom benne, hogy ennek köszönhetően is újra erősíteni tudjuk a bizalmat, mert egyes személyek tettei alapján nem lehet megítélni a tisztességes és becsületes bírókat is.” – jelentette ki Gál.

Maruniaková és Cviková neve felbukkant Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár és Marian Kočner állítólagos üzenetváltásaiban. Jankovskát azóta szintén felfüggesztették bírói hivatásának gyakorlása alól.

Maruniaková hozott Marian Kočner számára kedvező döntést a Markíza-váltók ügyében egy korábbi tárgyaláson, Cviková is részt vett a döntéshozatalban, annak ellenére, hogy az ügyben nem volt kijelölt bíró.

Maruniaková annak idején második lett a Pozsony V. Járásbíróság bírói állásainak betöltésére kiírt pályázaton, ám a miniszter által elrendelt utólagos ellenőrzés során több hiányosságra is fény derült, ezért a tárca tájékoztatása szerint az egész folyamatot ismét megvizsgálja az SZK Bírói Tanácsának speciális bizottsága.

Forrás: bumm.sk

Nyitókép: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek