20 éve fedte fel magát a gonosz New Yorkban

Húsz éve annak, hogy 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet 19 tagja átvette az irányítást négy utasszállító repülőgép felett. Három gép Los Angelesbe, egy pedig San Franciscóba tartott, de egyik sem érkezett meg a célállomásra. A Los Angelesbe tartó gépek a New York-i Világkereskedelmi Központba (World Trade Center), illetve az amerikai védelmi minisztérium székhelyébe, a Pentagonba repültek bele. Az összehangolt véres merényletben 2995 ember vesztette életét, az öngyilkos támadókkal együtt. A világ gyászolt, az Egyesült Államok a terrorizmus elleni háborút indított a hazája elleni példátlan támadás után.

A 110 emeletes ikertornyok kigyulladtak, majd két órán belül összedőltek. Ezzel kapcsolatban rengeteg összeesküvés-elmélet született arra hivatkozva, hogy az acélszerkezetnek tovább ki kellett volna állnia a pokoli forróságot is. Valódi bizonyítékot senki nem talált egyik hasonló elméletre sem.

Megdöbbentő, de a terrortámadás egyik áldozatát 18 év után azonosították. Az 1643. áldozat kilétét egy csontdarab DNS-vizsgálatával tudták kideríteni. A férfi maradványait 2013-ban találták meg, családja kérésére a nevét nem hozták nyilvánosságra.

Kevésbé közismert, de számos másik épület is összedőlt vagy megrongálódott. A harmadik becsapódás a Pentagont épületét érte, és bomba robbant a washingtoni külügyminisztériumnál is.

Az újjáépítés és a terrorizmus elleni harc évei következtek

A Pentagonban okozott károkat egy éven belül kijavították, majd később a helyszínen megépítették a Pentagon emlékművet. A World Trade Center helyszínén a romok eltakarítását követően elkezdődtek az újjáépítések. 2006-ban fejezték be a 7 World Trade Center irodaépületét. A One World Trade Center 2014. november 3-án nyílt meg.

A mintegy 541,3 méter magasra tervezett épület így Észak-Amerika legmagasabb épületeinek egyike. 2007 és 2012 között további három épület átadását tervezték. 2009. november 8-án adták át a 93-as járat emlékhelyét. Ez volt az első mérföldköve a tizedik évfordulóig tervezett építkezéseknek.

George W. Bush elnök és az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első lépése Afganisztán megszállása volt. Ugyanis a tálibok al-Kaida tagokat rejtegettek. Az elmúlt két évtizedben pedig fontos eredményeket értek el az államok.

A leginkább figyelemre méltó, hogy 2011-ben, csaknem tíz év hajtóvadászat után Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke bejelentette, hogy amerikai katonák tűzharcban megölték az al-Kaida fejét, Oszama bin Ladent, a támadások kitervelőjét.

Barack Obama akkori elnök elmondta, hogy 2010 augusztusában az amerikai hírszerzés jelentette, hogy feltehetően Oszama bin Laden nyomára bukkant Pakisztánban.

 

Forrás: hirado.hu, Szmodics Dávid


Hasonló cikkek