20 sízőn segítettek a hegyimentők Szlovákiában

Az Alacsony-Tátrában található Chopok északi és déli oldalán is számos síző szenvedett kisebb-nagyobb balesetet a hétvégén, amelyeknél szükség volt a Hegyi Mentőszolgálat segítségére. Törés, ficam és eltűnés is szerepelt a programban, mentőhelikopterre is többször volt szükség.

A legsúlyosabb egy 13 éves lány sérülése volt, aki egy mesterséges akadálynak ütközött neki és eltörte a combcsontját. A kiérkező szakemberek rögzítették a törést, intravénás gyógyszert adtak a fiatalnak, majd szán segítségével a mentőhelikopterhez szállították, amely a besztercebányai gyermekkórházba vitte a lányt.

Nem sokkal ez után az eset után egy sípcsonttöréshez érkezett a riasztás. A helyszínt a hegyimentők síléceken tudták csak megközelíteni. A végtagot vákuumlemez segítségével sikerült rögzíteni majd mentőhelikopterrel a Liptószentmiklóson található kórházba szállították a sérültet.

A mentőszolgálat következő állomása egy patak partja volt, ahová egy síelő a korlátokon átbukva zuhant le. A sebesült dezorientált volt és a válla is kificamodott. Egy lengyel sízőnek az alsó végtagjai sérültek egy esés után, és bár először a légimentőket is riasztották, végül sikerült őt olyan helyre vinni, ahonnan mentőautó szállította kórházba.

Forrás: FB, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek