200 csontvázas koporsót azonosítottak Komáromban

A Komáromi Kossuth tér feltárása még 2011-ben zajlott. A Múzeumbarát Kör felkérésére tartott előadást Ratimorsky Piroska régész a 2011-ban zajló komáromi ásatásokról. A szakemberek két hónapon át a Kossuth tér alatt elterülő egykori református temető sírjait kutatták.

Már a komáromi vásárcsarnok építésekor feltárták az egykori református temető egy részét, az ásatások pedig 2011-ben az új parkoló kialakításakor folytatódtak. A régészeti munkában közreműködő Ratimorsky Piroska korábban bronzkori, avar, kelta és római temetők kutatásában is aktívan részt vett.

A református temetőt az 1500-as évek közepétől használták, erre utalnak a sírokban megtalált érmék, ékszerek. „Mozgalmas, nehéz életük volt akkoriban a komáromiaknak, ezt levéltári adatok is igazolják. A mohácsi vész után még évtizedekig kisebb-nagyobb csaták színtere volt a város, amit 1594-ben a törökök felégettek. A század végén több ezer katona állomásozott itt, köztük franciák, vallonok és németek. Az ő elszállásolásuk és étkeztetésük is terheket rótt az itt élőkre. Számtalanszor pusztított tűz és 1710 januárjában kitört a pestis is” – mondta.

A pestisben elhunytakat azonban nem a köztemetőkben helyezték örök nyugalomra, hanem a városban Burgundiának nevezett területen (ez a mai hetes lakótelep néhány utcáját foglalta magában). A pestis áldozatait minden pompa nélkül csak az előre meghatározott időpontokban földelhették el.

A mai Kossuth tér területe a 16. században még a város külterületének számított. A temető feltételezhetően a tértől egészen a Rozália templomig húzódott, mintegy 2000 ember lelt itt végső nyugalomra. A Kossuth téri feltárás 2011 májusától augusztusig tartott. Ezen idő alatt összesen 200 csontvázas koporsót azonosítottunk és 70 egész sírt tudtunk feltárni. Sajnos a bágerek által kiásott 2,5 méteres szelvényeket nem lehetett kibővíteni, ezért sok esetben csak a testek fele került megmentésre.” – magyarázta Piroska. A régész elmondta, hogy nem volt ritka az olyan sírhely sem, ahol négy halottat temettek egymás fölé, elsősorban a helyszűke miatt vagy a családi összetartozás révén.

Az 1600-as évek közepén a vár építése módosította a városképet, ekkor a református temető a várfalakon belülre került. A parcellák 1711-ben teltek be végleg. Ekkor jelölte ki a város azt a területet, ahol jelenleg is megtalálható a város temetője.

Forrás: bumm.sk

Nyitókép: komarno.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek