200 euróval megúszhatják a soviniszta erőszakra buzdító Slovan-szurkolók

Két évvel ezelőtt, 2019. február 16-án a Slovan Andraž Šporar 79. percben szerzett góljával legyőzte idegenben a dunaszerdahelyi csapatot. Nem az első ilyen meccs volt, nem is az utolsó. A találkozó  emlékezetes marad ugyan, de nem a mutatott játék miatt.

A DAC-Slovan meccsekre oly’ jellemző feszültség nem a sárgalapok, lökdösődések és durva szerelések számában mutatkozott meg azon a hideg februári délutánon. A vendégszektorból folyamatosan szólt az „Üsd a magyart!”, vagy az ehhez képest már-már baráti „K#rva magyarok!” rigmus, amely a pálya felezővonalánál található sajtólelátón is jól érthetően hallatszott. Szólt a Nélküled és szólt a Himnusz alatt is.

A mérkőzésre kilátogató tízezernyi DAC-szurkoló megint saját stadionjában tapasztalhatta meg, hogy a XXI. században is akadnak szlovákok, akik gyűlölik őket pusztán azért, mert magyarok.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség ennek ellenére 2021. február 23-án keltezett határozatában leállította a meccsen elhangzó, nemzetgyalázó, rasszista rigmusok miatt indított nyomozást, arra hivatkozva, a gyanúsítottak ellen ebben az ügyben már született elmarasztaló ítélet. Mindketten 200-200 eurónyi pénzbüntetést kaptak egy-egy szabálysértési eljárás keretében.

Polgár Hajnalka, aki feljelentést tett az ügyben alig egy hete, március nyolcadikán kapta meg a NAKA határozatát, amelyből kiderült, a rendőrség leállította a nyomozást. A határozatban az áll, mivel a feljelentést tevő Polgár Hajnalka, több más kihallgatott tanúval egyetemben, nem volt jelen a meccsen, így nem tud „az események objektív leírásához hozzájárulni”, a tárgyban csak „összevágott videófelvételek és közvetett tanúvallomások által befolyásolva” tud vallomást tenni.

A határozat másfél oldalon keresztül részletezi egy Slovan-szurkoló (és egyben az egyik gyanúsított), bizonyos A. T. vallomását, mert “az adja a történtek legösszetettebb beszámolóját”. Hogy ezt az igen szubjektív megállapítást mivel indokolja a vizsgálótiszt, az nem derül ki a határozatból.

A Slovan akkori menedzsere, Martin Ševela úgy reagált, a gyalázkodás kölcsönös volt, megfeledkezve arról az aprócska tényről, micsoda különbség van a slovanisták által kiprovokált „Utálunk szar Szlovákia!”, illetve az „Üsd a magyart!” rigmusok kántálása közt. Azt, melyik szurkolótábor provokált, szépen szemlélteti, hogy a Slovan, illetve a Nagyszombat vendégjátékát leszámítva egyetlen hazai meccsen sem hallani az imént idézett rigmust a DAC szurkolóitól.

A gyalázkodó rigmusok kapcsán A. T. biztos abban, hogy a vendégszurkolók nem kiabáltak fajgyűlölő rigmusokat, hiszen az „Üsd a magyart!” rigmusnak nincs semmilyen „erőszakos felhangja”, annak célja pusztán, hogy „metaforikusan buzdítsa” a játékosokat, hogy azok „ne féljenek a DAC játékosaitól és keményen küzdjenek velük a pályán”.

A vallomás talán legfurcsább pontja, amikor A. T. arról beszél, a meccs elején azzal provokáltak a hazai szurkolók, hogy magyar zászlókat lengettek. Holott a szlovák törvények nem teszik lehetővé, hogy focimeccseken a szlovákon kívül más nemzet zászlaját is lengetni lehessen, ezt a DAC mindig szigorúan betartotta.

Jogászi vélemény szerint, bár morálisan tényleg felháborító, ami történt, ha tisztán jogi szemmel nézzük az ügyet, úgy tűnik, nem történt mulasztás vagy hiba.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk

Fotó: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek