2016 Az Év Fája vetélkedő – A ragályi öreg tölgy a verseny döntőse

DSC_0010 k

Ragály község Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén elhelyezkedő, 600 lelkes kis falu. A település büszkesége, a 400 éves ragályi öreg tölgy döntős Az Év Fája versenyen. A szakmai zsűri 39 jelölt közül választotta ki a 12 döntőst, köztük ezt a fát is, hogy az elkövetkező hónapban online közönségszavazás során dőljön el, melyik jelölt lesz a győztes. A szavazás október 16-ig tart.

Napjainkban egy kis csapat, a Gömöri Környezet és Tájfejlesztő Egyesület munkálkodik azon, hogy még sokan, sokáig gyönyörködhessenek az óriásban. Tevékenységükkel igyekeznek minél szélesebb körben ismertté tenni és bemutatni Gömör kicsi falujának nagy büszkeségét és megőrizni azt unokáink, dédunokáink számára

A fa története

Észak-Magyarország legidősebb tölgy fája Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén, a Csörgős-patak völgyében fekvő Ragály község területén áll. Az Öreg tölgy a településtől 1,5 kilométerre, délkeletre az Aranyos tető nyárral, fenyővel telepített oldalán található.

A falu lakossága által leggyakrabban csak “Nagyfaként” emlegetett tölgy impozáns méreteivel és korával tiszteletet parancsol és lenyűgözi a hozzá látogatókat. Az Öreg tölgy nem tisztáson, hanem egy hozzá képest fiatal, 100 éves erdőben áll. Az évszázadok során lassan növekedett és mára, mint egy jó atya ágaival átöleli unokáit, azok pedig a viharoktól védik őt. Álljunk meg egy pillanatra és tekintsük át az elmúlt évszázadok történéseit, hány történelmi zivatart élt át ez a fa.

Az igazi famatuzsálemnek számító 400 éves tölgyet valószínűleg a települést akkor birtokoló kiscsoltói Ragályi család ültetette az 1600-as évek elején. A legenda szerint a török megszállást átvészelő fákhoz kötette ki a lovát és itt pihente ki utazása fáradalmait a Felvidékre tartó Rákóczi. Azonban az időjárás viszontagságait, a forradalmakat és az I. világháborút átélő fa sora megpecsételődni látszott a XX. század elején. Egy a településen közismert történet szerint a korábban Nagy erdőnek nevezett terület báró Ragályi Balassa Ferenc tulajdonában állt, aki 1922-ben elhatározta, hogy tarra vágatja az erdőt. A favágóknak azonban nem volt akkora fűrészük, amivel ki tudták volna vágni, ezért később robbantással próbálták kidönteni azt, szerencsére sikertelenül. A II. világháborút és az azt követő ínséges időszakot átvészelő fa ma nagy tiszteletnek örvend a falu lakossága körében. Nem telhet el úgy közösségi rendezvény, hogy ne látogatnák meg gyalogtúra vagy lovas kocsizás keretében. Az óvodások és általános iskolások a Madarak és Fák Napja alkalmából tesznek rendszeres kirándulást a “Nagyfához”. 2011 nevezetes évnek tekinthető az Öreg tölgy életében, mivel ebben az évben ide látogatott a kivágást elrendelő Ragályi család leszármazottja a Balázs Béla díjas operatőr Ragályi Elemér, hogy tiszteletét tegye a fa előtt.

DSCF0501 k

A fa adatai

Fa elhelyezkedése: Ragály, GPS koordináták: 48°23’23”, 20°32’20”

Faj: Kocsányos tölgy (Quercus robur)

Kora: 400 év

Magassága: 26 m

Törzskerület: 652 cm

A szavazás pontos menete a következő:

1. Az alábbi honlap megnyitása: https://evfaja.okotars.hu/dontosfak

2. Görgetés az adott fához: RAGÁLYI ÖREG TÖLGY

3. E-mail cím megadása, kattintás az    “Ez a történet és a fa legyen a nyertes” gombra

4. Belépés az e-mail fiókba

5. A kapott üzenetben kattintás a visszaigazoló linkre. FONTOS! A leadott szavazat csak a visszaigazolás után válik hitelessé.


Hasonló cikkek