2019.08.16. Hitelminősítők vizsgálják a magyar államadós-osztályzatot

A Standard & Poor’s és a Fitch Ratings is vizsgálja pénteken Magyarország államadós-osztályzatát.

A két piacvezető globális hitelminősítő 2019-re összeállított menetrendjében egyaránt augusztus 16-ra tűzte ki a magyar szuverén besorolás idei második felülvizsgálati időpontját.

Döntésüket várhatóan pénteken késő este jelentik be Londonban.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service idei menetrendjében Magyarország először május 3-án szerepelt, de a cég akkor nem vizsgálta a magyar államadós-besorolást, így nem jelentett be módosítást sem a „Baa3” szintű osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.

A második idei magyar felülvizsgálatot a Moody’s október 25-re tűzte ki.

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az Európai Unió a globális pénzügyi válság után kidolgozott szabályozás alapján csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy az adott évben mikor tervezik az uniós államadósok besorolásainak vizsgálatát, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e felülvizsgálatokat.

A magyar államadós-besorolásokat az idei első vizsgálatok időpontjában az S&P és a Fitch mindazonáltal egyaránt felminősítette.

Február 15-én a Standard & Poor’s egy fokozattal „BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz/A-3”-ról.

Az S&P jelenlegi magyar osztályzatának kilátása stabil.

Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal „BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz”-ról.

A Fitch magyar osztályzatának kilátása is stabil

A Fitch és az S&P februári lépése nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody’s tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén.

A Moody’s „Baa3” magyar besorolása a Fitch és az S&P módszertanában „BBB mínusz”-nak – vagyis e két cég korábbi magyar szuverén osztályzatának – felel meg. A Moody’s így a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal gyengébb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A februári felminősítések előtt a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings egyaránt osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátással tartotta nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat, a Moody’s magyar osztályzatának kilátása azonban évek óta stabil.

A Moody’s stabilra változtatta a magyar bankrendszer kilátását is

A cég mindenekelőtt a múlt hónap elején hozott döntését azzal indokolta, hogy a magyar bankok pénzügyi mérlegének kockázatmentesítési folyamata jórészt befejeződött, a következő 12–18 hónapban a kinnlevőség-portfóliók minőségének javulási mozgástere az eddigieknél korlátozottabb lesz, a javulás üteme így várhatóan lassulni kezd.


Hasonló cikkek