2020 a fejlesztések és az összetartás éve volt

2020 és a koronavírus járvány megváltoztatta az életünket. Olyasmit tapasztaltunk, amit máskor csak a hírekben hallunk vagy történelemkönyvek, netán regények lapjain olvasunk.

Új szabályok tarkították a mindennapjainkat és még egy darabig biztosan be kell tartsuk őket. Viszont mindannak ellenére, hogy nehéz szituációba kerültünk, számos település évértékeléséből az derült ki: a helyzethez képest jó évet zártak.

Csongrád-Csanád megyében főleg templomok, közutak, intézmények és parkok felújítására, valamint a fenntartható fejlődésre helyezték a hangsúlyt. Jó néhány fejlesztést kezdtek el 2020-ban, melyeket a kővetkező években fognak befejezni és sok projekt ért a végéhez tavaly.

Hogy csak néhány helység sikereit említsük: Pitvaros bizakodó évet zárt, hiszen felújították a közútjait és az autópályát Mezőhegyessel összekapcsoló út korszerűsítése ugródeszkát jelent a falunak. De Szeged, Makó, Kistelek, Mórahalom, Bordány és Sándorfalva sem maradt el a fejlődésben. A szentesiek – ahogy más települések lakói is – pedig újabb lépéseket tettek a környezetvédelemért. Balástyán is számos program és építkezés ért célba. Ujvári László polgármester szerint pedig 2021 is mozgalmasnak ígérkezik.

A tavalyi év másik pillére az összetartás volt. A településvezetők a koronavírus okozta problémákat enyhítve még inkább igyekeztek támogatni a rászorulókat. A megye ebben a tekintetben is jól szerepelt. Baks polgármestere, Búza Zsolt évértékelésén úgy fogalmazott: a vírus összefogásra tanított.

Szinte kivétel nélkül, minden településen szerveztek valamilyen civil, jótékonysági megmozdulást, maszkot varrtak, ruhákat, élelmiszereket gyűjtöttek vagy bevásároltak időseknek, betegeknek. Egyes helyeken pedig cégek is támogatták a kilátástalan helyzetbe került embereket.

Az előrejelzések szerint a koronavírus nyomasztó hatása még sokáig érezhető lesz, gazdasági és társadalmi szempontból is. Mindemellett sajnos a személyes életünket sem hagyja majd el nyom nélkül. De szakértők egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet arra, hogy az átélt gondok ellenére, jót tesz, ha összegezzük magunkban azokat a dolgokat is, amelyek pozitív irányba tereltek az elmúlt időszakban.

Így válhatott 2020 a covid árnyékában a fejlesztések és az összetartás évévé.

Farkas Cs. Tekla

Források: delmagyar.hu/radio7.hu/

Nyitókép: Csongrád-Csanád megye zászlaja

 


Hasonló cikkek