2020-ban tovább romlott a korrupciós helyzet Szlovákiában

Az új szlovák kormány prioritásként tűzte ki a korrupció elleni harcot, ennek ellenére.l Szlovákia még rontott is a besorolásán. Plusz az igazságügyi reform, és az „érinthetetlenek” felelősségre vonása, mínusz azonban a plágiumbotrányok sora, a szakértők támadása és Matovič feleségének homályos pénzügyei miatt.

Forrás: Transparency International

Forrás: Transparency International

Az unión belül Magyarország, Románia és Bulgária (mindegyik 44 pont, 69. hely) végzett a legrosszabb helyen a korrupciós rangsorban. Az uniós tagállamok közül Dániában a legkedvezőbb a helyzet (1. hely, 88 pont).

Igor Matovičot (OĽaNO) márciusban iktatták be hivatalába, tehát a 2020-as korrupciós index kisebb mértékben Peter Pellegrini volt miniszterelnök munkájának, nagyobb mértékben a jelenlegi kormány tevékenységének eredményét tükrözi.

A jelentés szerint kedvezőbb feltételeket alakítottak ki ahhoz, hogy az eddig “érinthetetlen” személyeket, magas rangú köztisztviselőket felelősségre vonják. Emellett átláthatóbbá tették a kulcsfontosságú pozíciókra pályázók kiválasztásának folyamatát. Azonban az egészségügyben és a járási hivatalok vezetőinek kiválasztása terén továbbra sem változott a helyzet. Pozitívum az igazságügyi reform, és a lakosok információkhoz való hozzáférésének könnyítése, amellyel csökken a korrupció vagy az etikátlan magatartás lehetősége.

A jelentés alapján a világ országainak közel kétharmadában rosszabb a korrupciós helyzet, mint Szlovákiában. Ráadásul a járvány következtében még erősebben érzékelhetőek a hiányosságok, példaként említik a túlárazott eszközbeszerzéseket és az aluldimenzionált egészségügyet.

A Transparency International korrupció érzékelési indexét különféle intézmények értékelései alapján állították össze, amelyek hazai vállalkozók, külföldi befektetők és tanácsadók, valamint politológusok és átláthatósági szakértők véleményét mérték fel a korrupciós helyzetről. 2020-ban 180 ország adatait elemezték.

Forrás: bumm.sk

Kiemelt kép: Transparency International / pixabay

V4 Panoráma | Pannon Hírnök


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek