2021 végére minden gyereknek lesz személyi igazolványa

Személyi igazolványt kapnak a 15 évnél fiatalabb gyerekek Szlovákiában. A javaslat oka az elektronikus nyilvántartás bevezetése az egészségügyi ellátásban. 

2022 elejétől a belépés az egészségügyi ellátásba csak csipkártyás azonosítóval lesz lehetséges. A rendőrség automatikusan elküldi minden 15 évnél fiatalabb gyereknek a fénykép nélküli személyi igazolványt, amelyen aláírás sem lesz.

Ugyancsak új igazolványt kapnak azok, akiknek személyi igazolványában nincs csip: a 60 évnél idősebbeknek adtak ki ilyen igazolványt 2012. június 30-ig. Az időseknek sem kell elmenniük a rendőrségre új személyi igazolványt intézni.

A törvényjavaslat szerint lehetőség lesz arra, hogy 15 évnél fiatalabb gyereknek is kérvényezzenek fényképes igazolványt, amely teljes mértékben helyettesítené az útlevelet az Európai Unió országaiban, továbbá azokban az országokban, ahová szlovák személyi igazolvánnyal is be lehet utazni. Az ilyen igazolvány 6 éves korig két éven át, 6 és 15 éves kor között pedig öt évig lesz érvényes.

Forrás: bumm.sk, tasr

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek