2022-ben ők számíthatnak a NAV ellenőrzésére

Kiket vizsgál idén fokozottan a NAV? Itt a friss ellenőrzési terv

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette 2022. évi ellenőrzési tervét. A hatóság idén kiemelt figyelmet fordít többek között a katásokra, a webáruházakra, az őrző-védő cégekre, a nemzetközi tranzakciókra, valamint a legnagyobb személyijövedelemadó-visszaigénylőkre is. Átfogó digitális adatbázisával és fejlett informatikai rendszerével a NAV egyre hatékonyabban képes kiszűrni az adókockázatot jelentő ügyleteket.

A nemzetközi tanácsadó cég szerint a NAV közzétette a 2022-re vonatkozó ellenőrzési tervét, amelynek értelmében a hatóság a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységekre koncentrál, ezért vizsgálják egyebek mellett a webáruházakat, a gépjárműkereskedőket, az ingatlanközvetítőket, a vendéglátóhelyeket, a futárokat és a taxisokat, távol-keleti termékeket árusító textilkereskedőket.

Ezen felül célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzések irányulhatnak a nagy élőmunkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói magatartás feltárására, ami elsősorban a vagyonvédelemmel, munkaerőkölcsönzéssel, valamint a takarítással foglalkozó cégeket.

Ugyanakkor tovább folytatódik a katások vizsgálata is, aminek elsődleges célja, hogy kiszűrjék, hogy leplezett foglalkoztatásban alkalmazzák-e ezeket az alvállalkozókat a megrendelők.

Nyitókép: Illusztráció/freepik.com

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 

 

 


Hasonló cikkek