2023-től állandóan nyitva tarthat az észak-komáromi erőd

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásából 2023 tavaszáig több beruházás is megvalósul az egyik legimpozánsabb észak-komáromi műemléképületben, valamint a magyar oldalon levő Igmándi erődben is.

A „KOMFORT – Az Észak- és Dél-Komáromi erődrendszer közös fejlesztése” című projektről szóló sajtótájékoztatón Keszegh Béla (független) komáromi polgármester kifejtette, a város kettős koncepció alapján gondolkodik. Egyrészt az erőd infrastruktúráját szeretnék kiépíteni, másrészt pedig olyan tartalommal akarják megtölteni a sokat látott épületkomplexum tereit, amely képes oda vonzani az látogatókat.

Az Interreg-projekt összköltségvetése kis híján 1 millió 496 ezer euró. Észak-Komárom vezető partnerként mintegy 996 ezer, a magyarországi partner pedig 500 ezer eurót fordíthat a fejlesztések finanszírozására.

Az infrastruktúrát illetően a közműhálózatot olyan állapotba szeretnék hozni, amely által céges telephelyek jönnének létre az erődben, illetve nagyobb rendezvények is könnyebben megvalósulhatnának a várfalak között. Az említett projekt keretében kulcsfontosságú mérföldkő lesz egy trafóállomás létrehozása, amely költségeinek jelentős részét végül az áramszolgáltató vállalat állja, így a város csak a telephely környezetét köteles elrendezni.

Mint ismeretes, egy fogadóiroda és kiállítóterem jön majd létre közvetlenül a Lipót-kapu mögött, a laktanya ezen részének a főbejárattal szemközti homlokzatát, s az előtte húzódó útfelületet pedig 150 méter hosszan felújítják. Ozimy Andrej, a komáromi műemlékeket kezelő Pro Castello Comaromiensi igazgatója elmondta, az építkezési munkálatok 2022 tavaszán kezdődnek el, s nagyjából egy éven át tartanak majd. Ezek végeztével, 2023-tól válhat állandóan nyitottá a vár, amely most csak előzetes bejelentkezés alapján, idegenvezető kalauzolása mellett látogatható. A projekthez kapcsolódott egy régészeti feltárás is, amelynek eredményei kiértékelés alatt állnak. Az Öregvár kéményeit és szellőzőnyílásait is felújítják, a sáncokról pedig eltávolítják az invazív növényzetet.

Mindkét erődről promo videót és 360 fokos térképezést is készítenek, amely által virtuálisan is meg lehet majd tekinteni a történeti építményeket.

Ami a további „élményalapú”, más forrásokból finanszírozott fejlesztéseket illeti, az Újvár kaszárnyájában a város egy szabadulószoba létrehozását is tervezi, amely a boszorkányüldözések témáját dolgozza majd fel. Előkészületben van egy sörfőzde létrehozása ugyanitt, amelyet be kívánnak kapcsolni a turisztikai kínálat bővítésébe is.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek