2,6 millió végrehajtás leállítva Szlovákiában

A parlament megszavazta az öt évnél régebbi végrehajtások leállítását, a döntés több mint félmillió adóst érint.

A végrehajtók jövő januártól leállítják azokat az öt évnél régebbi eljárásokat, amelyek esetében az adós az elmúlt 18 hónapban még 15 eurós összeggel sem törlesztett.

Az adósoknak nem jelzik automatikusan, hogy leállították az ellenük folyó végrehajtást, ezt minden érintettnek magának kell kikeresnie a végrehajtások központi nyilvántartásából. Azt, akinek az adós tartozik, a végrehajtó értesíti az eljárás leállításáról 120-180 napon belül.

A gyerektartási díj fizetésének elmulasztása miatt indított végrehajtásokra ez nem vonatkozik, és az uniós alapokkal kapcsolatban indított végrehajtásokat sem állítják le.

A törvény értelmében a leállított végrehajtást az igényjogosult újra elindíthatja, ezért 16 eurót és 50 centet kell fizetnie. Valószínűtlen, hogy újraindítanák a végrehajtási eljárásokat azok az állami intézmények, amelyeknek sok az adósuk, így például a Szociális Biztosító vagy az Általános Egészségbiztosító.

A leállított végrehajtások eljárási költségeit egységesen 35 euróban határozták meg, a végrehajtók ennyit kapnak minden egyes leállított eljárás után. Az összeget az igényjogosultnak kell kifizetnie. Létezik olyan végrehajtó, akinél 100 ezer ilyen ügy van. Ő a mostani intézkedéssel jelentős bevételre tehet szert. A törvénnyel olyanok is jól járhatnak, akik ellen már hosszú ideje végrehajtás folyik és hivatalosan nem rendelkeznek semmilyen tulajdonnal, a valóságban azonban van vagyonuk.

A Szlovák Végrehajtói Kamara szerint hátrányt szenvednek azok a becsületes adósok, akik rendben fizették a tartozásaikat. Martin Maliar, az igazságügyi minisztérium munkatársa azt mondta, készek arra, hogy a jogszabályt az Alkotmánybíróság előtt is megvédjék a törvényt.

Forrás: ujszo.com

Felvétel: Matej Kalina/Plus jeden deň


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek