260 ezres bérminimum, elhibázott zöldfordulat, Glasgow-i nyilatkozat, elektromos bicikli

Ezek voltak a 44. hét fontosabb gazdasági eseményei

“Az elhibázott zöldfordulat energiaválságot okozott Európában. Brüsszel a felelőtlenség következményét a magyar családokra terhelné, amit klímavédelmi csomagnak álcáz” – Pálfalvi Milán, a Nueco alapítója

Előzmények

Az előző összefoglalónkat itt olvashatják, melyből többek között kiderült az is, hogy a Virtuális Erőmű Program, Paks után az ország második legnagyobb virtuális villamos erőműve lett. A PannonHírnök gazdasági híreit itt olvashatják.

Az elmúlt hét fontosabb gazdasági eseményei 

200 ezer forintos minimálbér, 260 ezer forintos garantált bérminimum 

Orbán Viktor bejelentette a Kossuth rádióban, a munkaadóknak és a munkavállalóknak közösen kell meghatározniuk a béreket, a kormánynak pedig segítenie kell őket. Ha rajtuk múlna, akár háromszor ennyi is lehetne a minimálbér, de az munkanélküliséghez és elbocsátásokhoz is vezethetne. Így a kormány azt ajánlotta a munkaadóknak, hogy ha elfogadják a munkások 20 százalékos minimálbéremelésre vonatkozó igényét, a munkások után fizetendő tb-járulékot csökkentik, és ennek a tárgyalásnak a vége egy jelentős adócsökkentés lett.

A minimálbér 200 ezer forint lesz, a garantált bérminimum 260 ezer, miközben a Gyurcsány–Bajnai-korszakban az átlagbér volt ennyi – mondta Orbán.


Rezsiválság Európában

A kormány szerint nem túlzás azt állítani, hogy rezsiválság van Európában, hiszen a gáz és és az áram ára kétszeresére-háromszorosára emelkedett. Magyarországon azonban nem emelkedtek az árak, mert rögzítették azokat. A háztartásoknál nem megy fel a rezsiár, de azt Orbán is elismeri, hogy „a gazdaság szenved”.

Orbán Viktor szerint bolond dolog, amit Brüsszel csinál, hiszen miközben emelkednek az energiaárak, olyan klímavédelmi programmal állnak elő, ami tovább növeli az árakat, és ezt be is vallják, miközben azt akarják, hogy az emberek fogyasszanak kevesebbet.

„Olyan mértékben megemelni az árakat, ahogy a brüsszeli bürokraták teszik, az már hiba, a klímát szennyező cégeket kellene terhelni, nem az embereket” – véli Orbán, aki szerint ez már nem ésszerű takarékoskodás, hanem beavatkozás az emberek mindennapi életébe. Magyarországon ezt a plusz költséget nem tudnák áthárítani a fogyasztókra, a családokra, mert rögzített rezsiárak vannak. Most még olyan tervei is vannak Brüsszelnek, hogy az EU-s lakásokat és autókat is megadóztatják. Elsősorban a gazdag nyugat-európaiak terve ez, a közép-európaik ennek ellenállnak, így a decemberi EU-csúcson az is nagy kérdés lesz, melyik oldal kerekedik felül.

A hirado.hu szerint energia-válságággal küzd Európa, nyugaton pedig már arra készítik fel az embereket, mit tegyenek majd télen, hogy átvészeljék, ha esetleg hosszabb ideig tartó áramszünet vagy fűtéskiesés lenne.

 

Visszajár a befizetett adó a gyermeket nevelők számára

A magyar gazdaság sikeres újraindítása lehetővé teszi, hogy a gyermeket nevelő szülőknek visszaadjuk az idén befizetett jövedelemadójukat, az átlagbér adószintjéig, írja a kormany.hu. Az adóvisszatérítés történelmi jelentőségű lépés, soha egyetlen kormány sem hagyott még ilyen nagy összeget a családoknál.

A visszatérítés minden gyermeket nevelő szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult, a várandós nők és házastársuk, valamint a rokkantsági járadékban részesülők is kérhetik a visszatérítést. Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, mindketten visszakapják a személyi jövedelemadójukat. Ugyanez vonatkozik az élettársi kapcsolatban élőkre is, ha van közös gyermekük és őt közösen nevelik. Az elvált szülők közül annak jár a családi adóvisszatérítés, aki a családi pótlékra jogosult. Így a gyermeküket egyedül nevelő elvált szülők mellett azoknak az elvált szülőknek is jár a visszatérítés, akik a saját háztartásukban felváltva gondozva nevelik a gyermeket, és emiatt a családi pótlékot 50-50 százalékos összegben kapják.

A gyermekek esetében nem a 18. életév betöltése számít; amíg a gyermek középiskolában tanul, annak a tanévnek az utolsó napjáig jár vissza az adó a szülőnek, amelyben a gyerek 20 éves lesz. Ha a gyermek sajátos nevelési igényű, akkor a korhatár még magasabb, 23 év.

Az adóvisszatérítést a vállalkozók is megkapják, ha gyermeket nevelnek. A jogosultak körébe beletartoznak az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is. A katás vállalkozók 2021-es tételes adójuk negyedét, az ekhós adózók a befizetett 15 százalékos adójuk kétharmadát kaphatják vissza.

A visszafizetendő összeg a 2021-ben ténylegesen megfizetett személyi jövedelemadó összege, de legfeljebb a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adószintje. Az érintettek többségének semmit nem kell tennie, 2022. február 15-ig az adóhatóság automatikusan kiutalja a nekik járó összeget.

A nemzeti konzultáció válaszadóinak túlnyomó többsége, 95 százaléka támogatta a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítését. Az intézkedés mintegy 1,9 millió szülőt érint.

A családi adóvisszatérítés feltétele, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén elérje az 5,5 százalékot. Ez előreláthatólag teljesülni fog, sőt, akár a 7 százalékot is elérheti a növekedés. Ez a siker teszi lehetővé, hogy a családi adóvisszatérítéssel folytassuk a családok megerősítését.

 

Gazdasági és oktatási megállapodások Magyarország és Dél-Korea között

Magyarország és Dél-Korea megállapodott a két fővárost összekötő légi járatok sűrítéséről, a magyar élelmiszerexportot érintő kérdésekről és a magyarországi koreai nyelvoktatás kiszélesítéséről is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, Budapesten, a visegrádi országok és Dél-Korea csúcstalálkozóját követően.

Szijjártó Péter újságíróknak azt mondta: a koreai elnök hivatalos magyarországi látogatása során több megállapodás is született a kétoldalú kapcsolatok tekintetében. Közölte: Budapest és Szöul között néhány hete újra van közvetlen légi járat, a lengyel légitársaság üzemeltetésében heti egyszer. Hozzátette: most megállapodás született arról, hogy a jövő esztendő elejétől a két ország fővárosát összekötő légi járat sűrűségét heti kettőre el emelik.

A külügyminiszter a magyar-koreai gazdasági kapcsolatok szempontjából nagyon fontosnak nevezte a magyar élelmiszeripari exportot. Jelezte: korábban részben a madárinfluenza, illetőleg a sertéspestis miatt nagyon komoly akadályai lettek a magyar élelmiszeripari termékek exportjának.    Ugyanakkor – folytatta – a baromfiexport most újra tud indulni, hiszen a madárinfluenza időszakát követően Magyarországot most már egészséges területnek minősítették, valamint a jövendőbeli exportálás lehetőségét megkönnyítendő a koreaiak négy európai országgal, köztük Magyarországgal kezdték meg a regionalizációról szóló tárgyalásokat, ami azt jelenti, hogy egy-egy állatbetegség kitörésekor csak az adott térségből tiltják meg az exportot, nem az egész országból.

Szijjártó Péter közlése szerint arra kérték a koreai partnereket, hogy a lehető leggyorsabban zárják majd le ezeket a tárgyalásokat. Kitért arra is: megállapodás született a koreai nyelvoktatás kiszélesítéséről. Magyarországon jelenleg három középiskolában és két egyetemen lehet koreai nyelvet tanulni, most pedig megállapodtak abban, hogy a koreaiak nyelvtanárok küldésével segítenek abban, hogy több középiskolában és több egyetemen lehessen nyelvet oktatni, illetve koreai tanulmányokat folytatni. Ez azért is fontos a külügyminiszter szerint, mert a két ország közötti gazdasági együttműködés fejlődése miatt egyre több koreai beruházó Magyarországon, így fontos, hogy egy oktatási, képzési, tudományos lábbal is kiegészítsék a megállapodást.

Jelezte: szerdán nyolc megállapodást írtak alá, amelyek alapvetően a gazdasági együttműködés további fejlesztését fogják segíteni a digitális gazdasági és az egészségipar területén, valamint megállapodás született a két ország beruházásösztönzési ügynökségei és az exportfinanszírozási bankjai között arról, hogy a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok finanszírozásában szorosan együttműködnek.

 

A védelemipar meghatározó szereplője lehet Magyarország

Minden adott ahhoz, hogy Magyarország védelemipari szempontból Európa meghatározó szereplőjévé nője ki magát – írta az igazságügyi miniszter, a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke csütörtökön a Facebook-oldalán. Varga Judit a bejegyzésben úgy fogalmazott, örömmel tölti el, hogy a Miskolci Egyetem igazi 21. századi tudásközpontként és innovációs csomópontként veszi ki a részét a régió fejlődéséből. Emlékeztetett: a kormány 2016 óta komoly lépéseket tett a védelemipari fejlesztések előmozdítása érdekében és ehhez most a borsodi vállalkozások is nagyban hozzájárulhatnak szaktudásukkal és rátermettségükkel.

 

Magyarország élen jár a klímavédelmi célú jogalkotásban

 Magyarország élen jár a klímavédelmi célú jogalkotásban a KPMG – nemzetközi tanácsadócég – által megjelentetett kimutatás szerint – közölte az igazságügyi miniszter szerdán a Facebook-oldalán. Varga Judit angol nyelven is közzétett bejegyzése szerint a COP26 klímacsúcs miatt nem is lehetne aktuálisabb a kimutatás, amely az országok klímavédelemért tett erőfeszítéseit vizsgálja és rangsorolja. A Net Zero Readiness Index több mint száz mutató alapján állapította meg, hogy Magyarország a 13. helyen áll globálisan a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett intézkedések tekintetében – ismertette a miniszter. Kiemelte: a jogalkotás szintű intézkedések területén Magyarország maximális pontszámot ért el, amivel csak négy másik ország büszkélkedhet.

Hozzátette: Magyarország elsők között rögzítette törvényi szinten azt a vállalást, hogy 2050-re klímasemleges országgá váljon, de sok más olyan intézkedést is hozott, amelyet a kormány közvetlen forrásokkal és adókedvezményekkel egyaránt ösztönöz. Varga Judit szerint “bajban lehetnek most a balliberális oldalon, hiszen egy újabb független vizsgálat cáfol rá folyamatos hisztériakeltésükre.” A magyar kormány klímapolitikája működik, és ezt most már a világ egyre több pontján ismerik el – hangsúlyozta, hozzátéve: a magyar konzervatív zöld politika hatékony és sikeres. A munkát folytatjuk, az otthonunkat megvédjük! – írta a miniszter.

  

Magyarország csatlakozott a Glasgow-i nyilatkozathoz

A kormány számára kiemelten fontos az erdők megőrzése, és elkötelezett a természeti erőforrások használatának fenntarthatósága mellett. Ezért téves és minden alapot nélkülöz az az állítás, miszerint Magyarország nem csatlakozott a Glasgow-i klímacsúcson a globális erdőterület csökkenés megállítását szorgalmazó nyilatkozathoz, mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára.

  

Elektromos buszt állítottak tesztüzembe Mosonmagyaróváron

 A Zöld busz mintaprojekt részeként Mosonmagyaróváron tesztüzembe állítottak egy elektromos buszt, amelyet november 21-ig lehet kipróbálni.

  

Már az év végi hajrá előtt is magasan szárnyal az elektronikus kereskedelem

Az ősz első hónapjában ismét a koronavírus előtti időszak bővülési szintjét hozta a kiskereskedelem. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a hazai boltok forgalma az egy évvel korábbihoz képest közel 6 százalékkal nőtt szeptemberben.

 

Elindult a záróforduló

Eddig már több mint 5700 elektromos bicikli kedvezményes beszerzését segítette elő a kormány. Hétfőtől elindult az elektromos kerékpár vásárlását támogató pályázat záró fordulója. A támogatás a maximális vételár 50 százaléka.

 

Az elmúlt héten a PannonHírnök oldalán megjelent gazdasági híreket itt is elolvashatja

 

Alulteljesített a magyar tőzsde pénteken

A részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Tovább

 

Varga Mihály: a kormány a jövő évet is a gazdaság újraindításának szenteli

Az idei év mellett 2022-t is a gazdaság újraindításának szenteli a kormány, folytatódnak az adócsökkentések, az adókedvezmények, a versenyképesség javítását célzó beruházások támogatása. Tovább

 

Új csúcsot döntött a BUX

A részvénypiac forgalma 13,6 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Tovább

 

Pluszban zárt a BÉT, a Mol is jól teljesített

A részvénypiac forgalma 8,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. Tovább

 

Rekordot döntött a BÉT októberben

A befektetési szolgáltatók közül októberben az OTP bonyolította le a legnagyobb forgalmat összesen 550 milliárd forinttal. Tovább

 

Devizapiac – Erősödött a forint

Az euró 359,46 forinton forgott este hét órakor, 1 forint 42 fillérrel csökkent az árfolyama a reggeli 360,88 forinthoz képest. Tovább

 

GKI: Egyre többen terveznek lakásfelújítást

Akárcsak korábban, az idei negyedik negyedév elején is a családi házakban élők terveznek felújítást a legnagyobb arányban, 23 százaléknyian. A panellakások lakóinál 17, a téglaépítésű társasházak lakóinál 15 százalék ez az arány. Tovább

 

Heti makronaptár – Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi statisztika jelenik meg a jövő héten

Több statisztikai jelentés várható a következő, négynapos munkahéten, kiemelkedik közülük a szeptemberi ipari termelésről, a külkereskedelmi forgalomról szóló és a kiskereskedelmi statisztika. Tovább

 

Fejenként félmillió dollárt fizetne a migránsoknak az amerikai kormány

A hírek szerint Joe Biden demokrata elnök kormánya tárgyalásokat folytat arról, hogy körülbelül 450 ezer dollárt ajánljanak fel minden illegális bevándorlónak, hogy hazatérjenek. Tovább

 

Változóan alakult a BÉT forgalma október utolsó hetében

A vezető részvények közül a Mol gyengült a legnagyobb mértékben, 3,97 százalékkal. Árfolyama 2660 forinton zárt, heti forgalma 7,615 milliárd forint volt. Tovább

 

Euroövezeti GDP növekedés mellett emelkedő infláció

A harmadik negyedévi GDP-növekedést elsősorban a belső kereslet és az erőteljes export támogatta az Eurostat megállapítása szerint. A jelentősen emelkedő energiaárak miatt októberben tizenhárom éves csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben. Tovább

 

Több mint 80 ezer tonna paradicsomot dolgozott fel az idén az Univer Product

Az idei szezonban több mint 80 ezer tonna paradicsomot dolgozott fel az Univer Product Zrt. kecskeméti üzeme. A felvásárolt mennyiségből 15 ezer tonna sűrített paradicsomot állított elő. Tovább

 

Pluszban zárta a pénteket a BUX

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a BUX a csütörtöki esést korrigálva nőtt a hét utolsó munkanapján. Tovább

 

 

A heti gazdasági összefoglalót a PannonHírnökkel együttműködésben a Nueco készítette.

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek