30 ezer új beoltott kell Szlovákiában, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

Legalább 30 ezer új beoltott kell ahhoz, hogy megtérüljenek az oltási lottó és a közvetítői bónusz költségei – derül ki a szlovákiai Értéket a Pénzért Intézet (ÚHP) számításaiból.

Legalább 6000 olyan embernek kell beoltatnia magát, aki egyébként ezt nem tenné meg, hogy csak az oltási lottó 26,4 millió eurós költsége társadalmilag megtérüljön.

Néhány amerikai szövetségi állam és nemrég Lengyelország vezette be, és bár néhány helyen ezután nőtt az oltás iránti érdeklődés, az elemzők szerint ebben más tényezők is közrejátszhattak.

A közvetítői bónusz költségeit előzetesen 24 millió euróra becsülik, ennek társadalmi megtérüléséhez legalább 24 ezer embernek kell beoltatnia magát. Minél magasabb lesz köztük az idősek aránya, annál hatékonyabbnak lehet majd tekinteni a bónusz bevezetését. Az intézet becslése szerint egy beoltatlan ember társadalmi költségei 4384 euró körül mozognak.

Azt is hangsúlyozták, hogy a beoltottaknak nyújtott előnyök bővítése és az újabb szigorú lezárások elkerülése lenne a legkifizetődőbb és leghatékonyabb. Becslésük szerint ha a beoltottaknak nyújtott széles körű előnyöknek köszönhetően tizedével emelkedne a beoltottak száma, annak társadalmi hasznát 1,1 milliárd euróra lehetne tenni, és az állam 185 millió eurót takarítana meg közvetlenül.

Az ÚHP szerint érdemes lenne megfontolni az oltás kötelezővé tételét is egyes foglalkozást végzőknél, elsősorban azoknál, akik kapcsolatba kerülnek a rizikós csoportokba tartozókkal. Az elemzők figyelmeztettek, hogy a járvány által okozott gazdasági károk tetemesek, és óriási ára van annak, hogy a lakosság nagy része nincs beoltva.

Forrás: ma7.sk

Fotó: MTI / Krizsán Csaba


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek