300 euró lesz a 13. nyugdíj maximális összege Szlovákiában

A kormány szerdán változtatásokat hagyott jóvá az előző kormány által elfogadott 13. nyugdíjon. Újabban állami szociális juttatásként fogják kifizetni, és ennek összege legfeljebb 300 euró lesz.

A nyugdíjasok korábban karácsonyi kiegészítést szoktak kapni az év végén, az előző kormány azonban jóváhagyta a 13. nyugdíj kifizetését, amelyre már ebben az évben sor került volna. A 13. nyugdíj összege eszerint az egyes járadékok átlagos összegének felelt volna meg.

A munkaügyi minisztérium azonban törvénymódosítást dolgozott ki a 13. nyugdíjhoz. Eszerint azok az idősek, akiknek a nyugdíja 214,82 euró alatt van, 300 eurós 13. nyugdíjat kapnak. Ez a korábbi karácsonyi kiegészítéshez képest 100 eurós pluszt jelent. Azok, akiknek a nyugdíja 300 euró, 269,34 eurós 13. nyugdíjat kapnak. Akik 400 eurós nyugdíjjal rendelkeznek, 233,34 eurót, akik pedig 500 eurós nyugdíjjal, 197,34 eurót kapnak, miközben ez a nyugdíjas korábban 71,86 euró karácsonyi kiegészítést kapott volna. „Minél magasabb a nyugdíj, illetve a nyugdíjak összege, annál inkább csökken a 13. nyugdíj, de nem lehet kevesebb 50 eurónál” – állapította meg a tárca.

A 13. nyugdíjra az időskori, korkedvezményes időskori, rokkantsági, szociális és özvegyi nyugdíjban vagy árvasági ellátásban részesülő személyek jogosultak, akiknek ezt a Szociális Biztosító fizeti ki, illetve egyes szolgálati nyugdíjban részesülő személyek, akiknek a szolgálati nyugdíj kifizetését a megfelelő szervek biztosítják.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter kijelentette: a 13. nyugdíj esetében a legnagyobb összegről van szó, amit eddig rendkívüli nyugdíjként kifizettek. „Összesen több mint 300 millió euróról beszélünk. Egy átlagos nyugdíjban részesülő személy, aki körülbelül 477 eurót kap, tavaly 80 eurós karácsonyi kiegészítést kapott. Idén 205 eurós 13. nyugdíjat fog kapni” – magyarázta Krajniak. „A koronavírus miatti helyzet miatt ezt a társadalmi szempontot is figyelembe akarjuk venni, hogy azokat támogassuk, akiknek a legalacsonyabbak a bevételeik” – mondta Krajniak.

Forrás: tasr, bumm.sk

Nyitókép: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek