300 új aktív önkéntest vártak a szlovák hadseregbe, 60 se lett belőle

A 2021-es évre a szlovák fegyveres erők 330 ún. aktív tartalékos katona szolgálatba vételét tűzték ki célul. Nem sikerült  teljesíteni, így bajban vannak.

A honvédelmi tárca szóvivője, Martina Kovaľ Kakaščíková tegnap közölte, mindösszesen 57 darab jelentkezés futott be hozzájuk a határidő lejártáig. Kakaščíková arról is beszélt, a jelentkezők gyér számából látszik, vonzóbbá kell tenni a katonai pályát a fiatalok előtt, ezért a minisztérium egy új törvénymódosítás kidolgozását tervezi.

A bajt tovább tetézi, hogy az 57 jelentkező közül korántsem biztos, mind az összesből aktív tartalékos katona válhat. Az ilyenkor szükséges adminisztratív eljárások után ugyanis alkalmassági tesztek következnek. Felmérik a jelentkezők egészségügyi, mentális és fizikai állapotát. Ezen a rostán, elképzelhető, kiesnek néhányan.

Ma 130 aktív tartalékos katonája van az országnak. Aktív tartalékosnak (Magyarországon, hellyel-közzel, ennek a státusznak az önkéntes tartalékos felel meg) leszerelt professzionális katonák, illetve katonai alapkiképzésen átesettek jelentkezhetnek, különleges szituációkban, természeti katasztrófák idején mozgósíthatóak.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek