3000 éves bronzkori leletek bukkantak fel Baján

Régészeti szenzációt tartogatott az év vége is.

Bronzkori leletekre bukkantak a Türr István Múzeum régészei és külső munkatársai Baja határában. A leletanyag rendkívül fontos, mert a feltárt sír mellékleteiből egyértelműen rekonstruálni lehet majd a bronzkor emberének viseletét.

A bajai Türr István Múzeum közösségi oldalán számolt be arról december ­30-án, hogy egy Baja melletti település határában ­bronzkori leletekre bukkantak. Díszített karperecet, bronztőrt, tüskés tutulusokat és egy pár széles lábtekercset fedeztek fel először. Egy feltehetően igen gazdag, több mint 50 ékszert tartalmazó, érintetlen bronzkori, feltehetően női sír került elő.

Korábban még soha nem találtak bronzkori csontvázas temetkezést épen, bolygatatlanul, valamint ékszereket korábban inkább csak depóleletekben tártak fel a régészek. A bajai leletanyag és a feltárt sír mellékleteiből egyértelműen rekonstruálni lehet majd a bronzkor emberének viseletét, amely így teljesen átírja majd a korról, a kor viseletkultúrájáról korábban alkotott elképzeléseinket.

A kincseket a Türr István Múzeum látogatóival is meg fogják osztani, a leletek rekonstruálása és konzerválása után az új állandó kiállítás része lesz a teljes bronzkori sír.

Juhász Márta

Forrás: baon.hu

 

Hazai Tükör | PannonHírnök


Hasonló cikkek