Lejárt a jelöltállítási határidő

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A jelöltek közül sokan az utolsó órákban adták le ajánlóíveiket a 106 egyéni választókerületi iroda valamelyikében, így az adatok ellenőrzése várhatóan hosszabb ideig eltart majd. 

    A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint vasárnap reggel még 1700 körül volt a jelölti nyilvántartást kérők száma, ez a szám hétfő délutánra megközelítette a 2300-at. Hétfő délutánig a kérelmezők közül 791 jelöltet vettek nyilvántartásba az egyéni választókerületi bizottságok, 276 jelölt nyilvántartásba vételét visszautasították, 26 jelölt önként lépett vissza a választástól.

    Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek eddig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, leadták őket a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

    A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.

Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon, azaz pénteken veszik nyilvántartásba.

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek majd a bejelentett, illetve a nyilvántartásba vett jelöltek számára vonatkozó adatok.


Hasonló cikkek