32% felett bővült tavaly a hazai e-kereskedelem

2021-ben is folytatódott a hazai online piac elképesztő sebességű bővülése. Részben a koronavírus-járvány, részben az erős kiskereskedelmi teljesítménynek köszönhetően 2021-ben kétszeres sebességgel nőtt a piac, mint a covid-időszak előtti években.

A GKI Digital jelentése szerint 2021-ben Magyarországon az online kiskereskedelemi piac – elérve a kereskedelmen belüli 10,4%-os szintet – 1203 milliárd forintos forgalmat generált, melyhez 68,9 millió darab sikeres, belföldi rendelés társult.

Mindenképpen említésre érdemes, hogy 2020-ban még egyáltalán nem volt magától értetődő ez a növekedés dinamika. A részpiacok elemzése megmutatta, hogy nem csupán az otthoni tartózkodással és munkavégzéssel kapcsolatos termékkategóriák növekedése folytatódott, hanem a teljes e-kereskedelmi szektor növekedése megfigyelhető. A GKI jelentése szerint a gyors felhasználású cikkek (FMCG) internetes értékesítési forgalma 2021-ben 53,7 százalékkal nőtt Magyarországon: ezzel ez lett a leggyorsabban bővülő szektor az online kiskereskedelmen belül, miközben a negyedik legnagyobb online területté is vált az 1203 milliárd forintos forgalmat lebonyolító magyar piacon a műszaki cikkek, a ruházat, illetve a játék/ajándék kategóriák után.

Az Ekonom arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre több a csomagautomata Magyarországon, ami nagymértékben képes javítani az e-kereskedelem megítélését. A zökkenőmentes kézbesítés egyre népszerűbb megoldás, hiszen mindhárom fél előnyére válik. Jó a vásárlónak, hiszen abban az időpontban veszi át a rendelését, amikor neki megfelelő, akár az éjszaka közepén is. Jó a logisztikai szereplőknek, hiszen az automaták hozzájárulnak a terhelés csökkentéséhez. És nem utolsósorban jó a kereskedőknek is, hiszen az online vásárlással szembeni ellenérzések gyakran épp a kiszállítással összefüggésben fogalmazódnak meg.

Kevesebb mint egy év leforgása alatt hozzávetőlegesen 750-800 csomagautomatát telepítettek a különböző szolgáltatók. A legnagyobb bővülés az eMAG easybox automatáihoz köthető. A teljes automataszám jelenleg meghaladhatja az 1400-at.

Úgy tűnik, feltartóztathatatlan az e-kereskedelem további növekedése. Legalábbis ebben reménykednek a webáruházak tulajdonosai és döntéshozói, miközben árgus szemmel figyelik az online forgalom fékezésére tett katalán intézkedéseket; egy új jogszabály segítségével szabályoznák és korlátoznák a házhoz szállítások lehetséges kézbesítési időpontjait. Persze felvetődik a kérdés, hogy egyedi esetről van szó, vagy más európai államok és tartományok is megpróbálkoznak a kereskedelem valamiféle szabályozásával, illetve a szabad piaci versenybe való beavatkozással.

Noha a katalán kormányzat igyekezett pozitív megvilágításba helyezni a tervezetet, a kontinens e-kereskedelmi szervezetei nem fogadták kitörő örömmel az ötletet, hiszen az EU korábbi törekvése épp ellentétes ezzel; erős e-kereskedelmi rétegre van szükség az olyan globális szereplőkkel szemben, mint az Amazon, az eBay vagy az Alibaba. Ezzel a stratégiával megy szembe a spanyol tartomány, remélhetőleg magányos farkasként.

Nyitólép: Illusztráció/pixabay

 

 

 


Hasonló cikkek