327 ezer forintos átlagfizetést mért a KSH

Idén októberben a bruttó átlagkereset 327 100 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

– közölte a KSH.

A növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással a statisztikai hivatal elemzése szerint.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 217 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 226 100 forintra becsülhető.

A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (597 200 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (209 900 forint).

Mivel az infláció 2,8 százalékos volt az év első tíz hónapját összesítve, január és október között a reálkereset 8,6 százalékkal emelkedett.

Az adatokba a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és néhány nonprofit szervezetnél teljes állásban foglalkoztatottak fizetése számít bele.

A KSH épp a héten tette közzé az első három negyedév adatait megyei bontásban is, ebből az derült ki, hogy az országos átlagot látványosan Budapest és Győr-Moson-Sopron megye húzza fel, a többi 18 megye kereseti adata nem érte el az országos átlagot.

Forrás: hvg.hu


Hasonló cikkek