Miért kell felárat fizetnie a felvidéki magyarnak, ha magyar csatornát szeretne nézni?

Szlovákiában szinte kivétel nélkül mindegyik televíziós műsorszolgáltatónál külön felárat kell fizetni a magyar csatornákért. Pedig szinte valamennyiük alapárában ott szerepelnek a német, a cseh vagy az angol nyelvű televíziós adók műsorai is.

Mára már csak az maradt meg az egykori televíziós szokásokból, hogy továbbra is egy képernyő előtt ülve figyeljük a műsorokat. Nem mindegy viszont, hogy mit és mennyiért.

A legnagyobb szlovákiai műsorszolgáltatók, egy kivételével mindannyian felárat kérnek azért, ha magyarországi csatornákat szeretne előfizetni a vásárló. Az Orange, a Telekom és a UPC szolgáltatók mindegyike kihagyta az „M” és a Duna Televíziót az alapcsomagból.

Kivételt ez alól a feltörekvő Swan Rt. képez, amely azokon a területeken, ahol ez a szolgáltató elérhető, alapárért biztosítja ezek műsorát. Az Orange és a Telekom egybehangzóan kizárta azt a lehetőséget, hogy részükről valamiféle hátrányos megkülönböztetés eredménye lenne a magyar tévét néző szlovákiai polgárok irányában ez a pluszdíjszabás. A felárat piaci okokkal magyarázzák. Az UPC többszöri megkeresés ellenére sem adott választ.

Nyelvi vagy gazdasági diszkrimináció? A kérdésre Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos válaszolt. „A magánszolgáltatók nem kötelezhetők a teljes magyar programok alapcsomagban való ingyenes kínálatára. Ez általában üzleti szempontok alapján jelenik vagy nem jelenik meg. Tehát éppen úgy, ahogy az egyéb programok is önálló csomagban felárért jelennek meg (pl. választható magyar nyelven is!).” Fiala-Butora Jánosa a kisebbségi jogok szakértője hangsúlyozta, hogy „nyelvi alapú közvetett diszkriminációról van szó, hiszen az egyik polgár anyanyelve szerinti csatorna olcsóbban érhető el, mint a másik polgáré.”

Vajon lehetséges lenne-e Magyarország részéről mérsékelni az egyes általuk biztosított csatornák díját, azaz hogy a szlovákiai műsorszolgáltatók minél kevesebbet fizessenek ezek jogdíjaiért? Kiderült, hogy az MTVA az M3-as csatorna kivételével valamennyi csatornáját ingyenesen továbbítja a szlovákiai szolgáltatóknak! Arra viszont már nincs ráhatásuk, hogy az itteni szolgáltatók milyen csomag részéve teszik ezeket az adókat.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek