A tegnapi nap folyamán közleményt adott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely alapján a korábbi egy helyett öt szintre terjeszti ki a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit.

A közlemény szerint a fogyasztóvédelem szakemberei olyan jogsértés esetén, amely a vásárlókat érinti, a raktárakba is bejuthatnak, illetve ezen kívül a nagykereskedőkhöz, importőrökhöz és a gyártókhoz is.

A fogyasztóvédelem ellenőrei eddig csak olyan helyre léphettek be, ahol végfogyasztó vásárolt vagy szolgáltatást használt, most viszont a háttér folyamatokba is betekinthetnek, iratokat vizsgálhatnak, mintát vehetnek.

Ezzel olyan visszaéléseket próbálnak megakadályozni, mint amikor a honlapok azzal sürgetik a vásárlókat, hogy egy-egy termékből már csak kevés van raktáron. A hatóság ezentúl a készletről személyesen is megbizonyosodhat, nem pedig csak a cég nyilatkozatán keresztül. Olyan visszaéléseknek is szeretnének elébe menni, amelynek során a nagykereskedő a külföldről importált áru csomagolására ráragasztotta a magyar termék matricát.

Az új rendelkezések szerint a hatósági szakemberek akár magánlakásba is beléphetnek, amennyiben kiemelten súlyos közérdekről van szó. Ilyen eset például az, amikor a fogyasztók egészségének, anyagi érdekeinek védelme indokolja a belépést.


Hasonló cikkek