3D technikával a gyógyításért: innováció az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem projektje a személyre szabott orvoslást támogatja, mely jelentős technológiai újításokat alkalmaz.

Emellett pedig az ehhez kapcsolódó kutatásokat és oktatást is megkönnyíti, hiszen új ötleteket, célokat és sokkal precízebb megvalósítást tesz lehetővé, derült ki az Egyetem honlapján olvasható közleményből.

A projekt célja egy olyan egyedülálló, komplex 3D nyomtatási technológiát alkalmazó kutatói bázis infrastrukturális hátterének létrehozása volt, amelyben fém, polimer és biológiai struktúrákat, valamint orvostechnikai eszközöket alakítanak ki, jellemzőiket vizsgálják és fejlesztik – írják a weboldalon.

Ennek segítségével a már nem is olyan távoli jövőben óriási lépéseket tehetnek újabb és újabb orvostudományi bravúrok elérése felé. Nyomtatók által megalkotott modellen műtéteket tervezhetnek, gyakorolhatnak be, valamint eszközöket, implantátumokat és biológiai szöveteket is felépíthetnek.

Ehhez már a szükséges gépeket is beszerezték, de természetesen további fejlesztésekre számítanak. Jelenleg többek között három professzionális 3D nyomtató, 3D szkennerek, teszter, optikai mikroszkóp, spektrométer, valamint tervező és vezérlő munkaállomások is rendelkezésre állnak.

Így a betegek egyedi paraméterei és szükségletei alapján számos nélkülözhetetlen vizsgálatot végezhetnek és eszközöket, részleteket alkothatnak meg.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt kép: SZTE YouTube csatornája

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek