4 évre és 4 hónapra ítélte a bíróság Kotlebát

Ružena Sabová, a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) bírónője hétfőn bűnösnek mondta ki Marian Kotlebát, az ĽSNS elnökét a vitatott csekkek ügyében.

Az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló mozgalmak támogatásának és népszerűsítésének bűncselekménye miatt Kotlebát a bíróság négy év és négy hónap szabadságvesztésre ítélte, melyet a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

A bírónő ezzel eleget tett Tomáš Honz, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze javaslatának. Az említett bűncselekményért 4-8 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze indítványozta, hogy a bíróság nyilvánítsa bűnösnek az ĽSNS elnökét az 1488 eurós vitatott csekkek ügyében.

Kotlebát eredetileg az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló mozgalmakkal való rokonszenv kinyilvánítása miatt fogták perbe. A vád szerint az ĽSNS elnöke 2017 márciusában követett el bűncselekményt, amikor egy nyilvános rendezvényen 3 családnak 1488 euróról szóló jelképes csekkeket nyújtott át. Az ügyész és több, a bíróság által meghallgatott szakértő szerint az 1488-as szám neonáci jelkép.

A bírónő korábban kilátásba helyezte, hogy a tettet az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló mozgalmak alapításának, támogatásának vagy népszerűsítésének bűncselekményeként fogja kezelni, ami szigorúbb büntetést jelent.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek