4 hatásos tea megfázás és influenza ellen

A megfázást és az influenzát egyaránt vírusok okozzák, melyek ellen a leghatásosabb fegyver a saját immunrendszerünk lehet, különösen, ha a hideg idő beálltával gondoskodunk arról, hogy megerősítsük. Természetes, vírusellenes összetevőket számos gyógynövény tartalmaz, többek között a csipkebogyó, a gyömbér, a bíbor kasvirág és a fekete bodza, melyeket a hűvös, fertőzésveszélyes időszakban kellemes ízű tea formájában érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

Csipkebogyó

rose-hip-259280_960_720

Egyik legismertebb tulajdonsága gazdag C-vitamin tartalma, emellett bőségesen találhatók benne antioxidáns flavonoidok és likopin, melyek szintén támogatják immunrendszerünk működését. Gyakran kombinálják gyulladásgátló, vérnyomáscsökkentő, valamint baktérium- és vírusellenes tulajdonságú hibiszkusszal, mely láz esetén hűsítő hatást fejt ki.

 

Gyömbér

 

Aki különleges aromájú, csípős-fűszeres ízű teára vágyik, feltétlenül próbálja ki a gyömbérteát. Mézzel és citromlével fokozhatjuk jótékony hatását. A gyömbér az egyik legnépszerűbb fűszer- és gyógynövény a világon, Ázsia-szerte már évezredek óta használják megfázás és influenza ellen. Nem csupán erős méregtelenítő, de immunerősítő és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

 

Bíbor kasvirág

Biborkasvirag_Echinacea_purpurea11

Más néven Echinacea, az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógynövény az influenza és a megfázás megelőzésében, illetve a már kialakult betegség kezelésében. Aktiválja az immunrendszer működését, támogatja az ellenálló-képességet. Ha már a megfázás első jeleire elkezdjük fogyasztani, jelentősen csökkentheti a betegség súlyosságát, és lerövidítheti a felépülési időt.

 

Fekete bodza

fekete bodza-black-elderberry-9916_960_720

 

Immunmoduláns és antioxidáns hatású gyógynövény. Értékes flavonoid, antocianin, valamint  A és C-vitamin tartalma révén serkenti az immunrendszer működését. A fekete bodza enyhítheti a megfázás súlyosságát, csillapítja a köhögést és a lázat, és gyorsíthatja a gyógyulást, különösen, ha plusz C-vitaminnal és cinkkel fogyasztjuk.

Az őszi és tavaszi időszakban leggyakrabban a rhinovírus okoz megfázást, melynek fő tünetei a torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, rossz közérzet. Az enyhe influenzafertőzésnek is hasonlóak a tünetei, ám jellemzően lázzal, fejfájással, izomfájdalommal és köhögéssel jár.

Immunrendszerünk erősítésével csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát, gyorsíthatjuk a gyógyulást, és a szövődmények kialakulásának rizikóját is mérsékelhetjük.

 


Hasonló cikkek