A kollégiumok sorsáról is a jelzőlámpa dönt Szlovákiában

Az adott egyetemen múlik, miként szervezi meg az oktatást, de a regionális közegészségügyi hivatalok ajánlásait szem előtt tartva vágnak neki az új tanévnek. A szakemberek egyetértenek benne, hogy a cél a jelenléti oktatás lehető legtovábbi fenntartása.

Ľudovít Paulis (SaS), az oktatási tárca államtitkára a hétfői sajtótájékoztatón optimizmusát fejezte ki a téli szemeszterrel kapcsolatban: a pozsonyi Comenius Egyetem (UK) adatai szerint a bentlakó diákok 82%-a már be van oltva, további 14% pedig még az iskolaév kezdete előtt igényelni tervezi az oltást. Az államtitkár elmondta, a felsőoktatási intézmények 15,5 millió eurós támogatásban részesülnek, a tárca ezzel igyekszik fedezni a járvány okozta bevételkiesésüket.

A Covid-automata értelmében már a narancssárga besorolásnál is korlátozni kell az oktatásban résztvevők létszámát, azt viszont az iskola dönti el, a 3 módszer közül melyiket választja. Ha nem ellenőrzi a védettséget, akkor legfeljebb 100 személy vehet részt a tantermi oktatásban, ha viszont csak az oltottaknak engedélyezik a belépést, akkor akár 1000 személy is tartózkodhat az épületben. A szakértők ideális megoldásnak tartják, hogy oltással, teszttel, vagy a betegség legyőzéséről szóló igazolással 400 diákot fogadhat az egyetem.

Az egyetemi kollégiumok szintén a jelzőlámpa alapján működnek majd, a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a hét végéig kidolgoz egy útmutatót. Ján Mikas tiszti főorvos leszögezte, bármikor konzultálnak a kollégiumok házszabályával kapcsolatban, és ha romlani kezd a járványügyi helyzet, akkor az intézkedések során igyekeznek a lehető legtovább engedélyezni a jelenléti oktatást.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek