4,7 milliárd forint volt a BKK vesztesége 2019-ben

4,7 milliárd forint volt a BKK vesztesége 2019-ben, amelynek oka az e-jegyrendszer miatti veszteség és az alulfinanszírozottság.

Az e-jegyrendszer miatti veszteség még a Rigo néven elkezdett projekthez kapcsolható, mivel hosszú évek alatt nem sikerült beüzemelni a járműveken a készülékeket, a BKK végül 2018-ban szerződést bontott a munkát vállaló német céggel.

A veszteséget az sem kompenzálta, hogy a BKK jegy- és bérletértékesítésből származó bevételei nőttek az előző évhez képest: 1,4 milliárd forinttal 67,3 milliárd forintra. A növekedést a vállalat az első ajtós járatok számának növelésével, és más „üzletpolitikai intézkedésekkel” magyarázzák, lévén, hogy nem történt jegyáremelés 2019-ben sem.

A jegybevétel növekedéséhez 2019-ben egyértelműen hozzájárult a turista forgalom növekedése. Ennek következtében ugyanis a napijegy típusú termékek értékesítése 10 százalékkal emelkedett. Ez most a járvány miatt kiesik, így ebből a szempontból 2020-ban nincs könnyű helyzete a cégnek.

A havi bérletekből 4,5 millió darabot adtak el tavaly, így az összebevétel mintegy felét, 33,4 milliárdot ez a termékértékesítés tette ki. Ehhez jön még hozzá a legnagyobb tétel, ami a 96,4 milliárdos fővárosi önkormányzati támogatás. A 205 milliárd forintos kiadáson belül a legnagyobb részt a közvetített szolgáltatások vannak, ez 166 milliárdot tett ki – a BKK ugyanis a főváros megbízásából megrendeli a tömegközlekedési szolgáltatásokat külső cégektől, elsősorban a szintén önkormányzati BKV-tól, kisebb részben a VT Arriva buszos szolgáltatótól, a Volánbusztól, illetve a MÁV-HÉV-től.

A veszteséget valószínűleg az új beruházásokon spórolva próbálja majd kigazdálkodni a BKK, és az is elképzelhető, hogy a járműparkot frissítő pótlóberuházások is elmaradnak. A kieső bevétel miatt végül béremelésekre sem igen lehet számítani a vállalatnál 2021-ben.


Hasonló cikkek