5 dolog, amit nem tudott szeptember 11-ről

2001. szeptember 11-én az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozataiban közel háromezren haltak meg, köztük több mint négyszázan a helyszínre érkező mentőalakulatokból. A Paramount Channel műsorán A torony hősei című filmben a nyolc emberét elvesztő tűzoltóparancsnoknak egy újságírónő segít megírni a hősök nekrológját – így pillanthatunk vissza a tizenöt évvel ezelőtt történtekre. Ennek kapcsán, íme, 5 dolog, amit még talán nem tudott a világtörténelem egyik legemlékezetesebb terrorcselekményéről.

the_guys_3

1. Legnagyobb hajós mentés. Miután leállították a közlekedést a városból, a hajótulajdonosok több mint 500 ezer embert szállítottak el Manhattan szigetéről. Ez vált minden idők legnagyobb hajós mentésévé, megelőzve a második világháborúban lezajlott Dynamo hadműveletet, amely során a brit lakosság 350 ezer szövetséges katonát mentett ki a német csapatok által körbezárt Dunkerque térségéből. Annak ellenére, hogy New York lakosai nem tekintenek szigetként Manhattanre, a hajó vált az egyetlen közlekedési eszközzé, amely kiutat jelentett a káoszból.

2. A mentés egyik legnagyobb hőse egy kutya. Kevesen tudják, de az USA történelmének egyik legsötétebb napján egy labrador is hőssé vált. Roselle, a vakvezető kutya gazdáját, Michael Hingsont és további harminc embert kísért le a New York-i Világkereskedelmi Központ északi tornyának 80 emeletes magasságából tűzön és füstön át. Miután kijutottak, Roselle egy metróaluljáró biztonságába vezette gazdáját, ahol egy sérült nőnek is segítettek, akit megvakított a lehulló törmelék.

3. A helyszín takarítása. Miután az ikertornyok összeomlása után 27 órával az utolsó túlélőt is megtalálták a romok alatt, a New York-i tűzoltók száz napon át oltották a tüzet. A támadások és a mentések következtében közel kétmillió tonna szemét halmozódott fel, amelynek eltakarítása 9 hónapig tartott. A romok között 65 ezer emléket találtak, köztük több mint 400 karórát és 140 jegygyűrűt.

4. Tehénadomány az Egyesült Államoknak. Kimeli Naiyomah, a kenyai Masai törzs tagja a Stanford Egyetem diákjaként volt tanúja a katasztrófának New York-i látogatása során. Szülőföldjére hazatérvén beszámolt törzsének az eseményekről, akik nem is hallottak az ikertornyok leomlásáról. Támogatásuk és együttérzésük kifejezésére a falu úgy reagált Kimeli történetére, hogy felajánlották a legbecsesebb dolgot az Amerikai Egyesült Államoknak, amit egy Masai adhat: 14 tehenet. A Masai emberek számára a tehén ugyanis az élet jelképe.

5. Google-keresések. A Google legnépszerűbb keresési szavai között a terrortámadást követő héten a következő szavak szerepeltek: Nostradamus, World Trade Center, Pentagon, Osama bin Laden. Szeptember 11-én hatvanszor gyakoribbak voltak a hírekkel kapcsolatos keresések, mint az előző napon, az 500 legkeresettebb kifejezés 80%-a terrortámadással kapcsolatos volt.

 GUYSTT01

A torony hősei február 11-én, csütörtökön 19.20-tól a Paramount Channel műsorán, a Viacom csoport filmcsatornáján!

 


Hasonló cikkek