5 életmód-tipp a mellrák kockázatának csökkentésére

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb rákbetegsége. Az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) szerint pusztán helyes életmóddal – az ideális testsúly megtartásával, napi félórás testmozgással és az alkoholfogyasztás mérséklésével vagy mellőzésével – máris jelentősen csökkenthető a kockázat, és minden 3. nőnél meg lehetne előzni a betegség kialakulását.

5 életmód-tippünk segít, hogy tovább csökkentsük a rizikót

39001372_s

Menopauza idején fokozódik a mellrák kockázata, különösen, ha túlsúlyosak vagyunk. Az ideális testsúly eléréséhez válasszunk valamilyen kedvünkre való testmozgást, amit rendszeresen gyakorlunk. A zsírszövet is termel ösztrogén hormonokat, melyek serkentik a mellrák növekedését.

Együnk minél több piros és sárga színű zöldséget, gyümölcsöt. A színükért felelős karotinoidok – a répában, mangóban, sárgadinnyében, spenótban található karotin, illetve a paradicsomban, görögdinnyében lévő likopin- erős antioxidánsok. Ezek a mikrotápanyagok bizonyítottan rákellenes hatásúak, és a már kialakult emlőrák esetén is gátolhatják a daganatos sejtek szaporodását.

 

Fogyasszunk több rostot. A teljes kiőrlésű gabonák közül különösen a rozsbevitelt fokozzuk, mert a rostjai minden más gabonafélénél több olyan biológiailag aktív vegyületet tartalmaznak, melyek erős antioxidáns hatásúak, és részt vesznek a butirát nevű rákellenes vegyület képződésében, mely mellrák és vastagbélrák esetén is hatásosnak bizonyult.

Ügyeljünk a kellő folsav-bevitelre. A folsav hiánya általános egészségi állapotunkra is hatással van, nem csak terhesség idején kell pótolni. Hiányában a sejtek DNS-ében olyan változások következhetnek be, melyek növelhetik egyes daganatos betegségek, például a mellrák rizikóját is. Folsavban gazdag táplálékforrások a spenót, a brokkoli, a narancslé és a hüvelyesek.

51404787_s

 

Csökkentsük a húsfogyasztást. Nem kell vegetáriánusoknak lennünk, bár a legtöbb ezirányú kutatás szerint a növényi alapú étrenden élők szervezete hatékonyabban pusztítja el a daganatos sejteket és a rákkeltő vegyületeket. Már azzal is sokat tehetünk, ha kevesebb húst eszünk, és megválogatjuk, milyen húst fogyasztunk. A vörös húsok és az emlőrák között több kutatás is szoros összefüggést mutatott ki, míg a fehér húsok nem növelik a kockázatot.

 

Fotók: Illusztráció

 


Hasonló cikkek