5 gyilkossággal gyanúsítják Alsóhatár expolgármesterét

5 rendbeli gyilkosság – köztük egy gyilkossági kísérlet – és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádemelési javaslatot Alsóhatár (Dolný Chotár/Galántai járás) volt polgármestere és további 3 gyanúsított ellen a Speciális Büntetőbíróságra (ŠTS) a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze.

Az ügyész vádemelési javaslatot nyújtott be a település volt polgármestere, František D., a fia, ifjabb František D., Ladislav A., valamint Roland Sz. ellen. „Összesen kilenc ügyben – köztük öt gyilkossági ügyben – tett vádemelési javaslatot az ügyész, a bűncselekményeket a gyanú szerint 2000 és 2019 között követték el. Az áldozatokat „fehér lóként” használták (egyikük cseh állampolgár volt.) Az egyik ügy gyilkosság előkészítése volt.” – közölte a szóvivő.

A Dél-Szlovákiában tevékenykedő szervezett bűnözői csoport tevékenységével kapcsolatban a maffia áldozatainak lehetséges titkos sírhelyei után kutat a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – írta a rendőrség a Facebook oldalán.

Az egyik gyilkosságot 2003-ban vagy 2004-ben követték el, az áldozatot egy telekvita miatt ölhették meg. A 4 gyanúsítottat az ügyész egyéb bűncselekményekkel is vádolja, nevezetesen bűnözői csoport támogatásával, csalással, kábítószer-kereskedelemmel és kábítószerek gyártásával. A vádlottakra életfogytig tartó börtönbüntetést szabhatnak ki.

Emberi holttestek maradványai kerültek elő Alsóhatáron és Nagyudvarnokon, a Sátor-banda nyomán. “Az adott környéken talált holttestmaradványok összefüggenek a Sátor-bűnbanda erőszakos bűncselekményeivel.” – közölte az országos rendőrparancsnokság.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) 2019. február végén tartott razziát a Galántához (Galanta) közeli községben. Őrizetbe vették a polgármestert, a fiát és egy másik gyanúsítottat. A nyomozó azzal gyanúsította meg a volt polgármestert, hogy 2009 és 2010 között elrendelte egy ember meggyilkolását. A rendőrség januárban megtalálta a meggyilkolt férfi maradványait. A volt polgármester és fia tanúvallomást tett, a Sátor-banda tagjai ellen vallottak, akiket korábban több gyilkosság és más bűncselekmények elkövetése miatt elítélt a Speciális Büntetőbíróság, majd a legfelsőbb bíróság is.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek