5 hét alatt 138 800 aláírást gyűjtöttek a szlovákiai vadászok

5 hét alatt csaknem 140 ezer aláírást gyűjtöttek össze a vadászok, annak a petíciónak a keretében, amelyet a Szlovák Vadászkamara a vadgazdálkodás hosszú távú fenntarthatósága, valamint a vadászok érdekeinek védelme céljából indított.

Az új vadásztörvény megfogalmazása, amely a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV SR) jelenlegi vezetése utasítására átkerült a tárcán belüli véleményezési eljárásba, a szaktekintélyek szakvéleményének degradálásának jeleit viseli magán, és csak a választások előtti időszakban tett politikai ígéretek érvényesítésére törekszik.

Ezen kívül bizonyos csoportosulások, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (NR SR) néhány képviselője, valamint a földművelésügyi minisztérium elöljárói révén ragaszkodik ahhoz, hogy szakmai egyeztetések nélkül, a járványhelyzet miatt hozott törvénymódosítások keretein belül kerüljenek átültetésre a vadásztörvény azon rendelkezéseinek megváltoztatására irányuló javaslatok, amelyekről a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága korábban a jelenleg is érvényben lévő megfogalmazásuk mellett döntött.

A felsorolt okokból kifolyólag indította el a Szlovák Vadászkamara a “Vadászatnak van értelme – petíció a szlovákiai vadászati szervezetiség fenntartása érdekében” nevű aláírásgyűjtését. A petíciót 2020. október 23-án, azaz a kijárási tilalom időszakában indították, ezért is hívják fel a figyelmet arra, hogy a járványügyi korlátozások ellenére, 5 hét alatt több mint 123 101 aláírást gyűjtöttek össze a petíciós íveken, további 15 730 aláírást pedig az online aláírásgyűjtés során, és az aláírásgyűjtés még mindig tart!

“Az állam egyetlen euróval sem járul hozzá a vadászkamara irányításához, annak ellenére, hogy a vadászkamara ellátja az állam által rábízott feladatokat. A vadászati önkormányzati szervek által jóváhagyott díjaknak köszönhetően a vadászok önfinanszírozó rendszert tartanak fenn, így nem terhelik az adófizetőket, akiknek semmi közük a vadászathoz” – írják.

“Nem engedjük, hogy a vadászkamarai tagok tízezreinek, lelkes vadászoknak és családtagjaiknak, hivatásos munkatársaknak és egy életen keresztül fejlődő szakembereinek hivatása politikai üzérkedéseknek és társadalmi degradációnak legyen kitéve. Azok, akik évente szabadidejükből több tízmillió órát áldoznak a vadállomány élőhelyének fejlesztésére, megteremtésére és védelmére, akik saját költségeiket figyelmen kívül hagyva felbecsülhetetlen értéket teremtenek a biodiverzitás megőrzése formájában, minden szlovák állampolgár érdekében, nem érdemlik meg, hogy a társadalom egyes személyek érzései alapján ítéljék meg őket.” 

Forrás: ma7.sk

Fotó: polovnictvomazmysel.sk/LNphoto


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek