5 milliárd dollár hiányzik a légitársaságok kasszájából

Egyes országok – pl. Venezuela, Szudán – a hiperinfláció miatt nem engedik az országból kivinni az amerikai dollárt.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint a pénzvisszatartás miatt a világ légitársaságai összesítve 5 milliárd dollárnyi bevételhez nem jutnak hozzá.

A montreáli székhelyű, 280 légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet sydney-i közgyűlésén elhangzottak szerint

a legnagyobb összeget, 3,8 milliárd dollárt Venezuela tartja vissza, de Angolában és Szudánban is 100 millió dollárt meghaladó összeghez nem tudnak a légitársaságok hozzájutni.

Ezekben az országokban a légitársaságok a helyi valuta elinflálódása miatt dollárban értékesítik a jegyeket és egyéb szolgáltatásokat, de korlátozások miatt ezekhez nem jutnak hozzá.

Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója, és az IATA újonnan megválasztott igazgatósági elnöke szerint a szervezet feladata lenne ezen pénzek behajtása, de Alexandre de Juniac elnök-vezérigazató úgy vélte, rövid távon ennek semmi esélye nincs. Az elnök-vezérigazgató hozzátette ugyanakkor, hogy az IATA mind a 16 érintett ország kormányát arra szólított fel, hogy tartsa be a nemzetközi egyezményeket. Pozitívumként emelte ki, hogy Nigériában korábban 600 millió dollárt blokkoltak, de 2017-ben sikerült elérni ennek feloldását


Hasonló cikkek