5 szlovákiai járást azonnal karanténba kellene zárni

Ivan Bošňák adatelemzővel, a Dáta bez pátosu (Adatok pátosz nélkül) nevű honlap társalapítójával készített egy igen érdekes beszélgetést a HNOnline. A járványügyi statisztikákat böngészve a szakember arra jutott, 4-5 járás van az országban, ahol tényleg óriási a baj, itt azonnali cselekvésre van szükség: mire zárnak a boltok, december 21-én már késő lehet.

A beszélgetés elején a szakértő azt mondja, a kórházak összeomlása nem történik meg egyhamar, de nem azért, mert annyira jól alakul a helyzet. Bošňák szerint az egészségügyi szakemberek újra és újra megtalálják a módját, hogy újabb betegeket vegyenek fel, ha kell a lépcsőn is ellátják őket. Az viszont aggasztó, hogy számos nagy központi kórházban hetek óta nincs enyhülés.

Nyitrán például ugyanúgy 105 koronavírusost ápolnak, mint egy hónappal korábban, de hasonló a helyzet az egyik nagy kassai kórházban, Vágbesztercén vagy Puhón is. A szakember szerint problémát jelent, hogy az enyhébb lefolyású betegségben szenvedők is 8-10 napot töltenek a kórházban, akinek pedig intenzív ellátásra, lélegeztetőgépre van szüksége, az hetekre ottragadhat.

Az elemző azt állítja, a járások 90%-ban rosszabbodnak a mutatók. Jelenleg a Puhói, Trencséni és Vágbesztercei járás ilyen, ezeken a helyeken ráadásul a tömeges tesztelés után sem volt jelentős a fertőzésszám csökkenése. Bošňák külön kiemelte még a nyitrai járást, ahol a magas incidenciához az is hozzájárul, hogy kiemelkedő a lakosság mobilitása, az autógyárak és más nagyvállalatok miatt sokan járnak munkába távolabbi helyekről.

A november eleji csúcs környékén 2550 körül volt az átlagos új fertőzésszám, most 2200 körül van, s ezek csak a PCR-tesztekből származó eredmények. Karácsonyra akár a 3000 főt is elérhetik a számok.

Bošňák arról is beszélt, hogy a Németországban és Csehországban végzett felmérések megerősítették azt a feltételezést, mely szerint a zárt közösségek vannak igazán nagy veszélyben: idősotthonok, kórházak, börtönök és iskolák. Ugyanakkor kiderült az is, az emberek leggyakrabban munkahelyükön szedik össze a fertőzést. Az adatelemző szerint a leginkább fertőzött járásokban azonnali kijárási tilalom bevezetésére lenne szükség.

“Egészen érthetetlen számomra, hogy helyi tisztiorvosok azt javasolták, nyissák ki a mozikat, színházakat, templomokat” – mondja Bošňák, aki azt javasolja, hogy Kassa, Eperjes és Pozsony kivételével zárják le az összes kerületi székhelyet és környéküket. Mivel központi városokról van szó, mondja, tele munkalehetőséggel, a lakosság mobilitása miatt nagyon könnyedén tud terjedni a vírus.

Szlovákia tesztelési stratégiája ugyanakkor működhet, napi 6-7 ezer ember vonul karanténba a pozitív tesztek miatt. Ugyanakkor a kormány megfeledkezik arról, hogy ezeket az embereket anyagilag támogassa, holott a költségvetésből futna rá! Alacsonyabb ugyanis a hiány a vártnál!

Az adatelemző szerint az alábbi régiók a legveszélyeztetettebbek: Trencsén és Nyitra környéke, valamint Besztercebánya, Zsolna és Nagyszombat vidéke. Keleten Felsővízköz, Sztropkó, Mezőlaborc, Ólubló és Poprád. A déli járásokban viszonylag jó a helyzet és Kassán, illetve környékén is megnyugtatóak a járványügyi adatok. A fővárosban és környékén, különösen a cseh határ irányába szintén rosszak a mutatók, itt talán a karácsonyi leállás hoz majd enyhülést.

Bošňák korábban és most is az országos tesztelés egyik leghangosabb kritikusa. Azt mondja, regionális szinten hasznos és eredményes lehet a tömeges tesztelés, de országos szinten nem sok értelme volt, tulajdonképpen felesleges pénzkidobás.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek