5 pénzügyi nevelési hiba


A gyerekek pénzügyi nevelése a zsebpénznél kezdődik, azonban csak igen kevés szülő tudja, mit és hogyan tanítson meg gyermekének a pénzről.

A legalapvetőbb hiba, hogy a zsebpénz bevezetésének oka leggyakrabban a következő két ok közül kerül ki:

a) „Kellene már zsebpénzt adni a gyereknek, hadd legyen egy kis pénze, amit elkölt”.
b) „Már minden ismerősünk ad zsebpénzt a gyerekének, és ezért mi is bevezettük, hadd legyen egy kis költőpénze a gyereknek.”

Girl_With_Shopping_Bags_4651601
Ha gyermekünk nem tanulja meg értékelni a pénzt, nem is fogja tudni megtartani.

A legfontosabb: a szülői minta

A pénzről való gondolkodásmódok és hiedelmek határozzák meg azt, hogy az egyes embereknek – ahogy mondani szokás – lesz pénzük az életükben vagy sem. Az, hogy a gyermekemnek mennyi pénze lesz felnőttkorában, az a pénzről való ismereteitől és a gondolkodásmódjától függ.

szulo_gyerek_vasarol
Legfontosabb: a jó minta.

Egy 2009-es kutatásból kiderül, hogy a szülők csupán 25%-a ad gyermekének rendszeresen zsebpénzt.  Ezen válaszadók több mint fele, azaz 53%-a ad 1000 és 5000 forint közötti zsebpénzt havonta, 26%-uk pedig 1000 forint alatti összeget szán zsebpénzre. A felmérés arra is rámutatott, hogy a zsebpénz a családok 99%-ánál azt a célt szolgálja, hogy a gyermek elköltse a pénzt, nem pedig azt, hogy megtanuljon vele bánni.

Hogyan lesz gyermekünknek felnőttként  megtakarított pénze?

A legtöbb gyerek a felnőttek szemében semmiségekre költi el pénzét. Mivel pénzügyi képzettsége még nincs, a vágyát késleltetni még nem tudja, így nem is várhatunk el ennél többet tőle.

Ha a gyerekek zsebpénzüknek csak a 10%-át takarítanák meg havonta, akkor nemcsak, hogy évente közel 600 millió forint nem tűnne el a semmibe, hanem gyermekeik pénzügyi intelligenciájának egyik legfontosabb alapkövét is letennék a szülők.

Ezért életbevágóan fontos, hogy tisztában légy te is azokkal a zsebpénztanítási módszerekkel, amelyek eredményeképpen gyermekedből nem eladósodott, hanem egy pénzügyileg intelligens felnőtt válik.

 

Forrás: www.maganpenzugyiakademia.hu 5 végzetes pénzügyi nevelési hiba (tanulmány)

Képek forrása: http://thegiggleguide.com,  http://www.gothaer.de,  http://www.ourtipsfor.com

 


Hasonló cikkek