50 éves a kecskeméti rajzfilmstúdió

Fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon nyitotta meg kapuit a Pannónia Rajzfilmstúdió első vidéki stúdiója Kecskeméten, Mikulás Ferenc vezetésével. A neves producer 50 éve megszakítás nélkül áll a stúdió élén.

A kecskeméti stúdió felépítését követően, de azt megelőzően sem épült Magyarországon más, kifejezetten a rajzfilmgyártás igényei szerint tervezett épület. A 13 tehetséges fiatal rajzolóval induló műhely hamar rangot szerzett magának itthon és külföldön egyaránt. Kezdetektől a hazai kulturális értékek megőrzését tartották szem előtt. Szándékukat remek sorozatok és egyedi filmek fémjelzik. A hungarikummá választott Magyar népmesék sorozat epizódjait a mai napig 170 országból 130 millióan tekintették meg, és nagyon sikeresek voltak a Vizipók-csodapók, a Mesék Mátyás királyról, vagy a Mondák a magyar történelemből című szériák is.

Az itt felnőtt rendezők rangos nemzetközi fesztiválok díjait hozták el egyedi filmjeikkel, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál pedig a maga műfajában igen előkelő helyet foglal el. A stúdió nemzetközi elismertségét jelzi, hogy hosszú évek óta, folyamatosan készülnek itt rangos díjakat elnyerő vagy azokra jelölt, egész estés produkciók.

A fél évszázados jubileum megünneplésére az augusztus 11. és 15. között megrendezendő, 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretében kerül majd sor a stúdióban készült filmek vetítésével, kiállításokkal és több kiadvánnyal.

Révhegyi Andrea

Forrás: hiros.hu


Hasonló cikkek