50 éves a Pink Floyd ’The Dark Side Of The Moon’ albuma

1973. március 1-én jelent meg a Pink Floyd 8. stúdiólemeze, amely megszakítás nélkül 741 héten át szerepelt a Billboard eladási listáján.

A rocktörténelem egyik legnagyobb példányszámban elkelt és egyik legnagyobb hatású lemezén olyan óriási slágerek szerepelnek, mint a Money, Brain Damage, Time, Us and Them, Breathe. A teljes mű egy progresszív, időt álló alkotás, ami elgondolkoztat és csodás zenei élményt nyújt még 50 év elteltével is.

 

David Gilmour koncert közben 2018-ban (Fotó: Facebook/ Pink Floyd hivatalos oldal)

 

A ’The Dark Side Of The Moon’ (magyarul: A Hold sötét oldala) albumot a rajongók csak úgy nevezik: a „prizmás”, mert a borítón egy prizma látható, amin áthatolva a fehér fény szivárványszínekben pompázva folytatja útját. A 43 perces zenei anyag sok újdonságot hozott hangzásvilág, énektechnika, valamint hangeffektek és beszédfoszlányok alkalmazása terén.

Komoly mondanivalóval bíró, zeneileg igényesen megszerkesztett alkotás született. Roger Waters szövegei és a zene a mindennapi életben ránk nehezedő nyomást próbálja visszaadni. A precíz és bonyolult hangzás, amit Alan Parsons hangmérnök segítségével hoztak létre, mérvadóvá vált a következő években és a zenekar hangzásvilágát is meghatározta.

 

Dalszövegek az eredeti lemezborítón (Fotó: Tóth Gábor)

 

Az albumon közreműködött Roger Waters (basszusgitár, ének), David Gilmour (ének, gitár), Richard Wright (billentyűs hangszerek), Nick Mason (dob, ütőhangszerek) és Dick Parry (szaxofon).

 

Válaszút elé került az együttes

 

Az 1973-as The Dark Side Of The Moon megjelenése, valamint kirobbanó sikere fordulópont volt a zenekar történetében. Hogyan tovább? – ez a kérdés foglalkoztatta  a tagokat. Később több interjúban elismerték: még a banda feloszlásának gondolata is felmerült. Komoly viták után 1979-ben kiadták a The Wall című lemezüket, ami óriási sikert aratott és néhány évre megoldotta a problémákat.

1985-ben azonban Roger Waters, aki alapítója volt a Pink Floydnak, feloszlatta a csapatot. Jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért. A Pink Floydot végül David Gilmour énekes-gitáros, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább.

 

Roger Waters szólókarrierbe kezdett

 

Hosszú szólópályája során Waters már többször koncertezett Magyarországon, és 2023. április 23-án újra Budapesten lép fel. Ezúttal az MVM Dome-ban hallhatja őt a közönség, 40 állomásos This Is Not A Drill című európai turnéja során látogat el a magyar fővárosba. Minden koncerten húsz szerzemény csendül fel a nagy Pink Floyd-, Roger Waters-slágerek közül, és ígéret van rá, hogy a The Dark Side Of The Moon albumról is elhangzik majd dal.

 

Jubileumi Pink Floyd-kiadvány készül

 

Kapcsolódva az ötvenedik évfordulóhoz új Pink Floyd-kiadvány kerül forgalomba. Március 24-én olyan grandiózus, művészi kivitelezésben, gazdagon illusztrált kilenclemezes kiadásban jelenik meg a The Dark Side Of The Moon anyaga, amely méltó a kerek jubileumhoz.

 

Az eredeti album meghallgatható alább:

 

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció – Egy látványban gazdag Pink Floyd-koncert (Fotó: Facebook/ Pink Floyd hivatalos oldal)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek