50 éves lett a Kiskörei Vízlépcső és a Tisza-tó

Ötven évvel ezelőtt május 16-án helyezték üzembe hivatalosan is a Kiskörei Vízlépcsőt, ami öt zsiliptáblájával felduzzasztja a Tisza-tavat. Az eseményt jubileumi programsorozattal ünneplik a tó körüli településeken.

 

A Kiskörei Vízlépcsőt 1973. május 16-án adták át, innentől datálható a Tisza-tó létrejötte, születésnapját is ekkor tartják. 2023-ban a tó 50 éves évfordulóját május 13- 20. között színes programokkal ünneplik. A kínálatban szerepel vízitúra, régészeti kiállítás, futóbajnokság, sárkányhajó verseny, kerékpáros tókerülő túra, szakmai konferencia és emléktábla avatás.

 

Az 50 éves Kiskörei Vízlépcső születésnapi tortája (Fotó: Facebook/ I Love Tisza-tó)

 

Tisza-tó 50 címmel került sor május 16-án arra a szakmai konferenciára Kiskörén, ahol szó esett többek között a Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciójáról. Az eseményen a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) megemlékezett a Kiskörei Vízlépcső 1973. május 16-án történt átadásáról is. A konferenciát követően a Kiskörei Szakaszmérnökség előtti parkban leleplezték az új emléktáblát, az avatáson jelen volt Miklósa Erika operaénekes, a Tisza-tó nagykövete.

 

A jubileumi torta felvágása (Fotó: Facebook/ I Love Tisza-tó)

 

Szerdán folytatódnak a programok. Május 17-én Tiszafüred kínál izgalmas időtöltést: az Albatrosz Kikötőből rajtol a Tisza-tó körüli Futóbajnokság, a Holt-Tisza Szabadstrand pedig a Tisza-tó Triatlon Sárkányhajó Versenynek ad otthont.

A születésnapi hét zárórendezvényét május 20-án tartják Tiszafüreden: a jubileumi biciklis túra résztvevői a Kerékpáros Centrumtól indulnak, és oda is térnek majd vissza a nap végén.

 

Jubileumi rendezvények egész évben a tó körül

 

Lesz még lehetőség tovább ünnepelni, hiszen egész évben több olyan eseményt rendeznek, amely kapcsolódik a Tisza-tó 50. születésnapjához. Kiemelkedik közülük az idén 10 éves Tisza-tavi Fesztivál. Színes programkavalkáddal, koncertekkel, operagálával, kerékpáros és csónakos túrával, családi nappal, főzőversennyel, sporteseményekkel ünneplik majd a résztvevők a fesztivál 10. és a Tisza-tó 50. jubileumát július 28-29-30-án Tiszafüreden, valamint a tó körüli településeken.

 

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép:  Emléktábla avatás Kiskörén (Fotó: Facebook/ I love Tisza-tó)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek