5600 helyen lobbant fel az összetartozás tüze

A karantén tilalmainak enyhülésével élve, a nemzeti összetartozás napján Kárpátalján is számos rendezvényen emlékeztek a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója, s tettek hitet a magyarság egysége mellett.

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) felhívásában arra buzdított minden magyart, éljen bárhol a világban, hogy június 4-én, 20 óra 20 perckor gyújtsa meg az összetartozás tüzét. A tűzgyújtás kezdetéig 71 országból több mint 5600 magyar közösség regisztrált. A térképet elárasztotta a sok kis lángnyelv piktogram. A legtöbb Magyarországon és az elszakított területeken bukkant fel, de a kezdeményezés a diaszpórában, illetve a szerte a nagyvilágban élő magyarokat is megmozgatta.

A megyében Vereckétől, Munkácson, Beregszászon át Ungvárig sok közösség (önkormányzatok, érdekvédelmi, ifjúsági szervezetek, baráti társaságok, családok) tagjai mondtak imát, s így lett hatalmas felkiáltó jel a megannyi apró lángból.

Az alapításának 100. évfordulóját méltató Kárpáti Igaz Szó munkatársai is összegyűltek az összetartozás tüzénél. Ők egy mártír újságíróra is emlékeztek…

1919-ben, az Ungvárra bevonult csehszlovák haderő katonái orvul meggyilkolt Posch Alajost.  Talán ő volt a történelmi Magyarország feldarabolásának első újságíró áldozata. Kálvária-dombi sírjánál, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tartott csöndes megemlékezést.

Ungvár, Kálvária-domb. Pósa Posch Alajos megemlékezés

A koszorúzáson dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke így idézte fel a történteket:

1919. március 7-én katonai tiszteletadás mellett ünnepelték Tomáš Masaryk születésnapjátUngváron . Az eseményen ő is részt vett. Korabeli sajtóbeszámolók szerint egy helyi elmeháborodott férfi kiabált és röhécselt a csehszlovák himnusz alatt. A leírások szerint Pósa Posch Alajos mosolygós ember volt, a cseh légiósok azt hihették, hogy a férfi kigúnyolja a csehszlovák himnuszt. Beszámolók szerint este, amikor a kávéházból jött kifelé, a katonák orvul megtámadták és összeszurkálták. Több mint két tucat szúrt, többségében halálos sebet ejtettek rajta. Temetése az ungvári magyar közösség szimpátiatüntetésébe ment át.


Hasonló cikkek