6 érdekesség a bolondok napjáról

Április elsején a kollégiumokban és a munkahelyeken akcióba lépnek a vicces kedvű szoba- és munkatársak, és könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy az iroda egész nap rajtunk nevet valamiért, aminek az okát persze csak órákkal később fedezzük fel, például egy, a székünk hátuljára ragasztott cetli formájában.

A bolondok napjának eredetét legalább olyan nehéz megállapítani, mint azt, hogy ki volt a vicc ötletgazdája; azonban néhány érdekességet tudunk róla – az alábbiakban ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

1. Bár több nemzetnek is megvolt a saját vicces napja; nem lehet tudni, melyikből alakult ki a mai április 1-jei tradíció. Az egyik feltételezés szerint a nap akkor alakult ki, amikor az 1500-as években a nyugati féltekén a Juliánról a Gregorián naptárra váltottak, és az év kezdete március 25. helyett január 1. lett; ekkor ugyanis többen azzal próbálták megtréfálni társaikat, hogy elhitették velük: az új év április 1-jével kezdődik.

2. A nap eredeti neve állítólag „áprilisi hal” volt. A franciák ugyanis ezen a napon úgy tréfálták meg egymást, hogy egy halat ábrázoló képet ragasztottak a másik hátára, és azt kiáltozták, hogy „Poissons d’avril!”, azaz „áprilisi hal”.

3. A XVIII. században a skótok kétnapos ünnepet tartottak. Az első napon hamis feladatokat osztogattak egymásnak, a másodikon pedig felkerültek a már megszokott vicces feliratok a másik hátára.

4. A Google is szereti az áprilisi tréfákat. 2010-ben például „hivatalosan” Topekára változtatták a nevüket, 2011-ben bejelentették, hogy bevezetik a gesztusokkal történő e-mailküldést, 2013-ben pedig azzal viccelődtek, hogy megszüntetik a YouTube-ot.

5. 1998-ban a Burger King „balkezes Whoppert” dobott piacra áprilisi tréfaként, a megszokott alapanyagokkal, ám „180 fokkal elforgatva, a balkezes vásárlók örömére”.

6. 1976-ban Patrick Moore csillagász azt hitette el a rádióhallgatókkal, hogy a Pluto a Jupiter mögött elhaladva csökkenti majd gravitációt a Földön, így ha egy bizonyos időpontban felugranak a levegőbe, lebegni fognak – ami persze nem történt meg.

Vicces kedvű kollégáink és ismerőseink biztosan idén sem feledkeznek majd meg április 1-jéről; így nem árt, ha résen vagyunk.

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek