6 hónap fogházbüntetés, két évre felfüggesztve a közel 30 milliós utalásért

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. június 12-én – a vádlott távollétében – megtartott nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, akit a Pest Megyei Főügyészség pénzmosás bűntettével vádolt.

A törvényszék a vádirattól eltérően állapította meg az ítéleti tényállást és a vádlottat jogtalan elsajátítás vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság 6 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte.

 

Az ügy lényege:
B. F. vádlott 2016. május 23-án lakossági bankszámlát nyitott a saját nevére. A bankszámlát a vádlott arra használta fel, hogy azon keresztül törvénytelen pénzügyi átutalást hajtson végre. Egy törökországi gazdasági társaságtól 2017. február 02-án, egy török pénzintézetnél vezetett bankszámláról – az aznapi árfolyamon közel 30 millió forint összegű – átutalás érkezett a vádlott nevén lévő bankszámlára. Az átutalást végző török pénzintézet üzenetben azonnal jelezte a vádlott számlavezető pénzintézetének, hogy tévedés történt, az átutalás csalás gyanús. A kedvezményezett számlán szereplő név és a nemzetközi bankszámlaszám nem egyezik. A terhelt tudva az utalás megérkezéséről, két alkalommal, összesen 200.000 forintot vett fel a pénzből és egy ízben fizetésre is használta a bankkártyát. A vádlott tisztában volt vele, hogy a pénzösszeg jogszerűen nem illeti meg. Az átutaló fél az átutalt összeg visszafordítását kérte, azonban a vádlott ehhez nem járult hozzá.

 

A Fővárosi Főügyészség lefoglalta a vádlott bankszámláján található – az átutalásból származó – 29.300.285 forintot és a Bíróság elrendelte annak visszautalását a károsult részére. A Bíróság a vádlottal szemben – a kiszabott büntetés mellett – 207.415 forintos vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész a minősítés megállapítása miatt nyújtott be fellebbezést, a vádlott védője 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn.

Az ítélet nem jogerős.


Hasonló cikkek